Test na muhama /

Zanimljiv fenomen: brže zaspimo nakon obroka bogatih solju i proteinima

Image
Foto: Thinkstock

Podsjetili su i na to da obilan obrok koji unesemo organizam može utjecati na kvalitetu sna i njegovo trajanje, a njihova istraživanja pokazala su da su to u prvome redu obroci bogati proteinima i solju

28.11.2016.
14:09
Thinkstock
VOYO logo

Znanstvenici neprofitne američke medicinske tvrtke koja se bavi istraživanjem biomedicinskih znanosti ustanovili su da nam se nakon obroka bogatih proteinima i solju spava više nego nakon konzumiranja neke druge hrane.

Podsjetili su i na to da obilan obrok koji unesemo organizam može utjecati na kvalitetu sna i njegovo trajanje, a njihova istraživanja pokazala su da su to u prvome redu obroci bogati proteinima i solju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Testiravši učinak konzumacije soli, šećera i proteina na voćnim mušicama, insektima koji se u istraživanjima koriste zbog genetske sličnosti s ljudima, znanstvenici su ustanovili da su zasoljeni obroci i oni s više proteina utjecali na pospanost, ali i na kvalitetu i duljinu sna, prenosi časopis eLife.

Ustanovili su i da je za mehanizam poticanja sna odgovorna specifična vrsta neurona - leucokinina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobito brzo leucokinin se aktivira u prisutnosti proteina", objasnio je dr. Murphy iz tvrtke Scripps Research Institute

"Ovaj fenomen pratili smo u laboratorijskom testu i kod muha kojima nismo davali proteine, već smo ih hranili isključivo saharozom. Konstatirali smo da su insekti ostali budni", kazao je Murphy, dodavši da će biti zanimljivo nastaviti istraživanje kako bi se ono proširilo na razumijevanje života životinja koje žive u divljini.

Dok spavaju ranjive su i bit će interesantno ustanoviti zbog čega im je nakon obroka potreban san, kaže Murphy. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike