Hrana koja potiče i ona koja štiti od depresije

Zašto burgeri i keksi mogu izazvati depresiju - a prehrana bogata voćem i povrćem sprečava pojavu tuge?

18.9.2013.
12:49
VOYO logo

Sredovječni muškarci u čijoj prehrani ima dosta industrijski prerađene hrane, poput suhomesnatih proizvoda kao što su salame i paštete te zaslađenih pića, imaju veći rizik od pojave depresije, pokazuje nova studija s dvije tisuće Finaca.

Tijekom 13 godina, koliko je trajalo istraživanje, pokazalo se i da oni koji jedu puno voća i povrća (bogatih folatima kojih ima i u mesu i jetri) imaju manje šanse razviti depresiju. I navika ispijanja kave se pokazala korisnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako poboljšaju način prehrane i vježbaju, pa zato izgube suvišne kilograme, također imaju manje šanse oboljeti od depresije.

Nutricionistkinja Anu Ruusunen, sa Sveučilišta Eastern Finland kaže: 'Studija je pojačala hipotezu da zdrava hrana može spriječiti pojavu depresije.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depresivni vrlo često jedu vrlo loše tj. jedu manje hranjivih tvari. Jesti puno kobasica, procesuiranog mesa, deserta i grickalica te druge visokoprerađene hrane posebno je loše za psihu.

A suprotno nekim drugim studijama, uzimanje vitamina B12, ispijanje čaja te ukupna količina kofeina nisu povezani s rizikom od depresije.

Istraživanje je objavljeno u Psychotherapy and Psychosomatics, European Journal of Nutrition, Public Health Nutrition and Diabetic Medicine.

Primjerice, u Velikoj Britaniji je depresija ustanovljena kod 19 posto stanovništva. Točnije 21 posto žena i 16 posto muškaraca ima simptome depresije, a najugroženija je skupina u dobi od 50 i 54 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo