Samo ovo trebate raditi ako želite duže ostati mladi

Starost vam se možda čini dalekom budućnosti, no ne uhvati li vam panika kada vidite bakicu kako hoda uz pomoć štapa ili se bori sa svakodnevnim aktivnostima?

22.1.2014.
9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici s University College Londona promatrali su oko 3.200 muškaraca i žena starih od 60 godina nadalje tijekom osam godina i otkrili da su oni koji su se na početku studije poistovijetili s izjavama 'uživam u onome što radim' i 'uživam u društvu drugih' imali sporiji pad fizičke funkcije i manju šansu otežanog obavljanja svakodnevnih atktivnosti poput tuširanja, kupanja ili rezanja hrane.

'Prvo smo pomislili da je riječ o tome da su ljudi koji ne uživaju u životu već bolesni, slabije se kreću ili su depresivni. Kada smo izmjerili te faktore i dodali ih analizi, oni su samo djelomično bili odgovorni za vezu između uživanja u životu i kasnijih funkcija', kaže glavni autor studije dr. Andrew Steptoe. 'Isto se pokazalo za faktore načina života poput redovite fizičke aktivnosti i pušenja. Zato smo shvatili da postoji direktna veza između bioloških procesa u tijelu koji utječu na fizičku funkciju.'

Drugim riječima, dok postoji nekoliko drugih faktora povezanih s uživanjem u životu (ili nedostatkom istih), znanstvenici vjeruju da uživanje u životu, barem djelomično, direktno pomaže da starite kvalitetnije.

Što vi možete učiniti da starite kvalitetnije? 'Održavanje dobrih društvenih odnosa definitivno je važno za mentalno zdravlje, kao i raditi stvari koje donose smisao i svrhu u životu', kaže dr. Steptoe. 'Redovita fizička aktivnost i zdrav način života također smanjuju pad funkcija koje dolaze sa starošću.'

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali