Nova knjiga o prehrani The Marie Antoinette Diet sugerira kako na jelovniku možete imati kolače ili svoju omiljenu tortu i pri tome gubiti na težini.
Postavka ovakvog načina ishrane temelji se na tome da za doručak jedete svoje omiljene slastice, jer ako u normalnim količinama jedete ono što volite, utažit ćete želju za time i uspjet ćete to držati pod kontrolom, umjesto da se suzdržavate, pa se naposlijetku predozirate kolačima i slatkišima.
Kolač za doručak? Zvuči predobro da bi bilo istinito. Ovu tvrdnju komentirao je i Keri Gans, autor knjige The Small Change Diet. Ispostavilo se da je moguće da djeluje, ali ipak postoji i zamjerka.
Bez pretjerivanja
Gans se slaže s ovim dijelom oko utaživanja želje za slatkim kako bi se kontrolirao unos i konzumiranje takve hrane. 'U redu je uključiti slastice poput kolača u prehranu dok ne pretjerujete. Potpunim odricanjem i izbacivanjem takve hrane nećete ništa postići. Stoga je puno bolje malo se 'osladiti' i biti zadovoljan nego skroz izbaciti iz prehrane slatkiše jer u takvim situacijama kad-tad dođe do točke kada više ne možete izdržati i onda se predozirate', pojašnjava Gans.
On također tvrdi da time što ćete kolače jesti za doručak, kako sugerira nova dijeta, ne znači puno jer kalorije su kalorije u bilo koje doba dana ih vi unosili u organizam. Veći je problem činjenica da obrok koji pojedete određuje svaki sljedeći obrok.
Primjerice, u kolaču je puno šećera, pa ukoliko taj kolač ima isti broj kalorija, poput primjerice zdjelice pahuljica s mlijekom, taj kolač vas neće dugo održati sitima. Kolač će naglo podići razinu šećera u krvi koja će isto tako brzo i pasti, pa će se osjećaj gladi vratiti puno ranije nego da ste pojeli zdraviji doručak.
Rezultat bi mogao biti da tijekom dana unesete puno više kalorija nego da ste za doručak pojeli obrok bogat vlaknima i proteinima koji će dulje zadržati osjećaj sitosti.
Dakle, u redu je utažiti želju za slatkim u normalnim i kontroliranim količinama pazeći na kalorijsku vrijednost. Međutim, stručnjaci se ipak slažu da je dan bolje započeti s nečim zdravijim.