Na stranici huffingtonpost.com upozoravaju da nas pretile kokice s industrijskih farmi mogu 'zaraziti' prekomjernim kilogramima. Ispada da mogu imati više masnoće nego proteina.
Gotovo sva piletina koja se prodaje na tržištu u sebi sadrži 'gen debljanja', zbog čega daleko brže dobiva na kilaži. Uzgajivačima to odgovara jer ubrzava proces od jaja do klaonice. Pilići se uopće ne kreću, neprestano im daju iznimno kaloričnu hranu, pa je današnja piletina čista suprotnost onoj iz prošlosti. Količina masnoće u moderno uzgojenoj piletini može biti čak 10 puta veća nego je nekad bila, pokazuje jedna britanska studija objavljena u Public Health Nutritionu.
Dr. Yiqun Wang iz neprofitne organizacije Farm Forward kaže: 'Koktel selektiranih gena za ubrzano dobivanje na kilaži, nedostatak kretanja i visokokalorična hrana dostupna 24 sata jednostavan je recept za debljanje.'
Stručnjaci iz Farm Forwarda udružili su se s kolegama sa Sveučilišta Kansas kako bi usporedili sastav masnoća i proteina u komercijalnim i starim sortama pilića. Dr. Liz Boyle sa Sveučilišta Kansas počela je istraživanje u veljači ove godine. Pokazalo se da starim sortama koje su postojale prije industrijskog uzgoja treba 120 dana da bi sazrele. Većini industrijskih sorti pilića treba oko 40 dana.
A što su uvjeti na formi gori (što su pilići stisnutiji u kavezima), to je u piletini više masnoća. Imajte na umu i da 99 posto piletine stiže s velikih farmi. 'Udio masnoće popeo se s dva grama na 23 grama masnoće po porciji, što je dvostruko više nego u sladoledu', kaže dr. Michael Greger, koji je komentirajući studiju dr. Wanga dodao: 'Današnja piletina ima 10 puta više kalorija. Ovo objašnjava zašto se piletina povezuje s većim obujmom struka kod ljudi.'
Deset puta više masnoće i 10 puta više kalorija lako se može povezati s većim trbuhom. A piletina je omiljeno meso modernog čovjeka (u Hrvatskoj je na vrhu ljestvice po konzumaciji).
'Posljedica zanemarivanja dobrobiti životinja ide dalje od pitanja okrutnosti. Sve više shvaćamo da su mnogi zdravstveni problemi povezani s mesom posljedica zanemarivanja uvjeta u kojima se životinje uzgajaju', kaže dr. Aaron Gross sa Sveučilišta San Diego.
Potrošačima preporučuje da se okrenu organski uzgojenom mesu ili grahu, tofuu i drugim biljnim izvorima proteina.