Vlakna su dobra za probavu, smanjuju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa te održavaju duži osjećaj sitosti. No kako se naviknuti uzimati ih u dovoljnoj količini kad čak i većina žena konzumira tek polovicu preporučene dnevne doze od 21 do 25 grama. Isprobajte šest jednostavnih prijedloga:
Smiksajte napitak s kakaom: Žlica nezašećerenog kakao praha sadrži 2 g vlakana, a sadrži i manje zasićenih masti nego tamna čokolada te nimalo dodanog šećera.
Ubacite gljive u juhu U toplu vodu ubacite suhe shiitake gljive i kuhajte 20 do 30 minuta. Ili skuhajte neke lokalne. Zatim ih narežite i dodajte vašoj omiljenoj juhi. Na 28 g imat ćete dodatnih 3 g vlakana. Dodatna korist su sastojci poput lentinana koji imaju antikancerogeno djelovanje.
Pecite palačinke s naribanim jabukama Unijet ćete dodatna vlakna i ispeći daleko ukusnije palačinke. Umjesto čokoladnog premaza radije se poslužite domaćim pekmezom.
Umjesto mrvica meso za okruglice pomiješajte sa zobenim pahuljicama Na svakih 30 g mesa koristite 2/3 šalice zobenih pahuljica. Osim 5,5 g vlakana, sadrže magnezij koji između ostalog smanjuje rizik od razvoja dijabetesa.
Ne volite li povrće naribajte ga i dodajte u juhe i mesna jela Tikvice, bundeve, krastavac, paprika, paradajz, patlidžan, karfiol...Isprobajte s manjim količinama i postepeno se navikavajte na okus. Uz vama najdraži umak mogli bi progutati i nešto zdravije.
T.T.
Prethodni članci:
arti-201003230513006 arti-201002040019006