Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazalo je da samo dvije čaše dijetalnog pića na dan povećavaju rizik od rane smrti. U velikom međunarodnom istraživanju sudjelovalo je više od 450 tisuća ljudi u 10 zemalja, a pokazalo se da puno više ljudi pije umjetno zaslađene sokove.
Znanstvenici iz Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu rekli su da bi trebalo "izbaciti" sva bezalkoholna pića i konzumirati vodu. Stručnjaci koji su sudjelovali na Europskom kongresu kardiologa također su naglasili da bi ljudi trebali eliminirati sokove s manje šećera iz prehrane. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Medicine journal je najveće koje je istraživalo vezu između konzumiranja sokova s manjim udjelom šećera i smrtnosti.
Sokovi nerijetko sadrže zaslađivače, vodu i aditive. Nutricionistica i autorica vodiča 'Zdravo kuhanje za djecu' Mandy Francis, za The BubHub, je otkrila kako ponekad jedna litra sadrži i do 15 žličica šećera. Birajte sokove bez aditiva i šećera ili radije sami cijedite naranče.
(Foto: Pexels)
Nova studija je otkrila da konzumiranje dvije ili više čaša dijetalnog pića dnevno povećava rizik od smrti za 26 posto tijekom idućih 16 godina. Rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti povećava se za 52 posto.
"Poruka koju trebaju svi dobiti je - pijte vodu. Svakako izbjegavajte slatka pića. Voda je najsigurnije piće. Čaj i kava su ok", kaže profesor Mitchell Elkind za Daily Mail.