Izvrstan je borac protiv srčanog udara, a vi je koristite potpuno pogrešno

Konzumacija ribe povezana je s nižim stopama srčanih bolesti, srčanog udara, depresije i Alzheimerove bolesti. No način na koji je jedete je ključan u tome da iskoristite sve njezine dobrobiti.

14.11.2014.
6:42
VOYO logo

Najnovije istraživanje Medicinskog fakulteta u Pittsburghu zaključilo je da su volonteri koji su sudjelovali u istraživanju, a koji su redovito jeli ribu, imali bolje razvijene dijelove mozga povezane s pamćenjem i kognitivnim sposobnostima, no samo ako su jeli ribu koja je bila pečena u pećnici ili na žaru, a ne i u ulju.

Ove dvije vrste pripreme ribe će se bolje odraziti i na vaš struk, jer primjerice 12 škampa pečenih u ulju sadrži 280 kalorija, za razliku od svega 85 kalorija koliko će isti broj škampa 'težiti' ako su kuhani na pari ili pečeni na žaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da biste stekli uvid koliko je to točno kalorija, recimo samo da biste, kako bi potrošili te dodatne kalorije, trebali provesti 25 minuta na eliptičnoj spravi. A mi vam nudimo još pet savjeta kako da vaša riba ima okus za polizati prste.

Koristite dobre masti

Prije kuhanja, filete ribe namažite s ekstra djevičanskim ili kokosovim uljem, ili ih premažite umakom kao što je onaj od sušenih rajčica ili pesto. Ako vam se to ne sviđa, možete ih nakon pripreme posuti sitno narezanim avokadom, nasjeckanim orašastim plodovima ili namazati s malo tapendate ili tahinijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajte začinsko bilje

Postoji mnoštvo začina i bilja kojima možete začiniti morske plodove. Od običnog češnjaka do mediteranskog miksa. Možete pokušati i sa svježe iscijeđenim limunom, limetom, crnim paprom, zgnječenim češnjakom, đumbirom, peršinom, crvenom paprikom... Eksperimentirajte i pronađite što vama najviše odgovara.

Složite ribu u slojeve

Nakon pripreme, posložite ribu u slojeve, dodajući između zdrave namirnice, kao što su hummus, restani špinat, pečeni krumpir, začinjena leća, restane gljive, riža, pire krumpir, špagete, umak od manga ili salata od kupusa.

Ohladite je

Uz koktel od škampa, znajte da se gotovo sva riba može servirati hladna nakon pripreme. Možete je dodati na salatu ili je umiješati u salatu u koju ćete dodati različito povrće i tjesteninu, rižu ili kvinoju. Možete je isto tako dodati uz mariniranu salatu od svježih krastavaca ili običnu zelenu salatu.

Dodajte je drugim obrocima

Nakon jednostavnog pečenja, dodajte vašu ribu ili plodove mora uz neku drugu hranu, kao što je juha, varivo, ili je pak pomiješajte s tjesteninom. Također je žlicom možete staviti na tortilje, te na vrh dodati malo guacamole umaka, kako bi dobili zdraviju verziju ribljih tacosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo