No na valu povratka prirodnoj hrani, pir upravo proživlja renesansu. Iako sadrži gluten, mnogi ljudi alergični na pšenicu nisu alergični na pir .Osim toga, cijeni se zbog orašastog ukusa. Pir ima debelu opnu, koja ga bolje štiti od insekata, ali i od pesticida i drugih otrovnih tvari. Metaforički, ta debela opna, ukazuje na sposobnost ove žitarice da jača imunitet.
Esencijalne aminokiseline
Pir ima bitno veći udio bjelančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno pira u idealnom odnosu sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu. Osobito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna pira vrlo lako topljiva u vodi, što omogućuje dobru apsorpciju hranljivih tvari u organizmu. Zrno pira sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u usporedbi sa pšenicom.
Od fenilalanina stvara se dopamin i dva hormona noradrenalin i adrenalin. Nedostatak dopamina može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije.
Oba hormona odgovorna su za regulaciju razine šećera u krvi. Zato pirpreventivno, štiti organizam od tih bolesti, a osim toga jača i imunitet. Pir je vrlo bogat i mineralima, elementima u tragovima i vitaminima. Ima znatno veći udio vitamina B1 i B2 i nijacina od obične pšenice. Značajan je visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi raka.
Ljekovita svojstva
Hranljive tvari u piru ne opterećuju probavni sustav i brzo ulaze u krvotok pa sjajno opskrbljuju stanice. Kruh od pira zato se preporučuje i sportašima. Prehrana sa pirom učinkovitra je i za liječenje crijevnih bolesti, smetnji metabolizma, poremećaja rada bubrega, kod pretjeranog korištenja lijekova.
U Njemačkoj je na nekim klinikama pir uvrštena u prehranu u slučaju mnogih poremećaja: kroničnih infekcija kao što su herpes,bolesti kostiju i živčanog sustava (Parkinsonova bolest, Alzheimer, artritis), rak, a pomaže obnoviti probavnio sustav kod duljeg uzimanja antibiotika
Kineska tradicionalna medicina
Pir grije organizam. Slatkastog je ukusa. Jača slezinu i gušteraču. Pomaže hidratizirati suh i pregrijan organizam, ondnosno, prema kineskim vjerovanjima jača jing. Preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju diareje, konstipacije, slabe probave, grčeva...
KoDren.com/Magazin.hr