VELIKI POVRATAK DREVNE NAMIRNICE: /

Studenti, đaci i sportaši - evo zašto svi biraju ovu žitaricu

Image
Foto: Thinkstock

Pir je porijeklom iz južne Azije, na Bliski istok donesena je prije 9000 godina, a od tamo se proširila po cijeloj Europi.

22.11.2015.
7:18
Thinkstock
VOYO logo

No na valu povratka prirodnoj hrani, pir upravo proživlja renesansu. Iako sadrži gluten, mnogi ljudi alergični na pšenicu nisu alergični na pir .Osim toga, cijeni se zbog orašastog ukusa. Pir ima debelu opnu, koja ga bolje štiti od insekata, ali i od pesticida i drugih otrovnih tvari. Metaforički, ta debela opna, ukazuje na sposobnost ove žitarice da jača imunitet.

Image
ČAK PET GODINA: /

Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Image
ČAK PET GODINA: /

Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Esencijalne aminokiseline

Pir ima bitno veći udio bjelančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno pira u idealnom odnosu sadrži proteine, ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu. Osobito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna pira vrlo lako topljiva u vodi, što omogućuje dobru apsorpciju hranljivih tvari u organizmu. Zrno pira sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u usporedbi sa pšenicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od fenilalanina stvara se dopamin i dva hormona noradrenalin i adrenalin. Nedostatak dopamina može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje. Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije.

Oba hormona odgovorna su za regulaciju razine šećera u krvi. Zato pirpreventivno, štiti organizam od tih bolesti, a osim toga jača i imunitet. Pir je vrlo bogat i mineralima, elementima u tragovima i vitaminima. Ima znatno veći udio vitamina B1 i B2 i nijacina od obične pšenice. Značajan je visok sadržaj selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovita svojstva

Hranljive tvari u piru ne opterećuju probavni sustav i brzo ulaze u krvotok pa sjajno opskrbljuju stanice. Kruh od pira zato se preporučuje i sportašima. Prehrana sa pirom učinkovitra je i za liječenje crijevnih bolesti, smetnji metabolizma, poremećaja rada bubrega, kod pretjeranog korištenja lijekova.

U Njemačkoj je na nekim klinikama pir uvrštena u prehranu u slučaju mnogih poremećaja: kroničnih infekcija kao što su herpes,bolesti kostiju i živčanog sustava (Parkinsonova bolest, Alzheimer, artritis), rak, a pomaže obnoviti probavnio sustav kod duljeg uzimanja antibiotika

Kineska tradicionalna medicina

Pir grije organizam. Slatkastog je ukusa. Jača slezinu i gušteraču. Pomaže hidratizirati suh i pregrijan organizam, ondnosno, prema kineskim vjerovanjima jača jing. Preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju diareje, konstipacije, slabe probave, grčeva...

KoDren.com/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo