Velika glava - velika pamet / Vaša beba ima veliku glavu? Velika je vjerojatnost da će biti inteligentnija

Image
Foto: Thinkstock

Nemojte se više rugati bebama s velikom glavom jer će one jednom vladati svijetom i izgleda da im je glava veća jer im zaista treba više prostora

31.5.2017.
14:30
Thinkstock
VOYO logo

Vaša bebe ima ili je imala veliku glavu? Nemojte brinuti... kako raste tijelo, bit će sve više u skladu s glavom. A ono još važnije jest da na temelju studije, izgleda da će dijete biti inteligentnije.

Istraživači su pronašli vezu između veličine djetetove glave i akademskih postignuća kasnije u životu. Zaključak je: veće glava - inteligentnije dijete. Znanstvenici koji su istraživali vezu između gena, IQ-a i cjelokupnog zdravlja, došli su tog otkrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna veličina glave dječaka je 36 cm, a djevojčica 35 cm

U istraživanju su koristili podatke više od 100.000 Britanaca, koji su bili pohranjeni u UK Biobank, koja je skupila više od pola milijuna uzoraka od ljudi između 37 i 73 godine starosti. Sudionici su dali uzorke krvi, urina i sline za analizu, kao i pružili informacije o pozadinama i načinu života.

Otkriveno je da su bebe rođene s većim glavama imale i veću vjerojatnost dobivanja fakultetske diplome, a i imali su bolje rezultate na testovima verbalno-numeričkih logike. Prosječna veličina glave novorođenčadi iznosi 36 cm za dječake i 35 cm za djevojčice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, nije stvar samo u veličini glave - naravno. Profesor Ian Deary, koji je vodio istraživanje, rekao je kako su i oblik tijela i veličina mozga jedan od faktora. "Osim što postoje zajednički genetički utjecaji između kognitivnih sposobnosti i nekih fizičkih i mentalnih zdravstvenih stanja, studija je također pokazala da kognitivne sposobnosti dijele genetske utjecaje s veličinom mozga, oblikom tijela i obrazovnim postignućima", rekao je za Neuroscience News.

Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodna istraživanja pokazala su da postoji još nekoliko načina da doznate je li vaša beba možda mali genij. Neki kažu da se dobro pamćenje može povezati s inteligencijom u kasnijoj dobi. Ako dijete može zapamtiti događaje koji su se dogodili, to bi mogao biti rani znak inteligencije.

Drugi znakovi inteligencije uključuju sklonost za druženje s starijim odraslima, želja za razgovor, a čak i loše spavanje. Pročitajte kojih 5 znakova mogu nagovijestiti da imate darovito dijete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo