Znanstvenici sa Sveučilišta u Southamptonu tvrde da se koronavirus maskira u šećere, što mu onda pomaže da izbjegne imunosni odgovor tijela! Oni kažu da se novi virus ponaša kao "vuk u janjećoj koži" jer doslovno ulazi u ljudske stanice - neprimijećeno.
Jedan podatak ipak ulijeva nadu. Tim istraživača koji predvodi profesor Max Crispin kazao je da virus ipak nije dovoljno dobro zaštićen kao, na primjer, HIV, te da će ova informacija svakako pomoći znanstvenicima koji rade na cjepivu, prenosi Independent.
Šećeri prikrivaju virusne proteine
Crispin objašnjava da ovaj virus ima veliki broj šiljaka na svojoj površini, koje koristi kako bi se vezao i ušao u stanice ljudskoga tijela. Ti šiljci su presvučeni šećerima, koji prikrivaju njihove virusne proteine i pomažu im da izbjegnu imunosni odgovor tijela.
Ipak, jedno od glavnih otkrića jest to da, bez obzira na to koliko šećera ima, Sars-CoV-2 nije toliko zaštićen kao drugi virusi. Virusi poput HIV-a, koji ostaju u domaćinu, moraju stalno izbjegavati imunosni sustav čovjeka i zato imaju veoma gust sloj ovoga šećera, koji im služi kao štit.
Koronavirus radi na principu 'udari i bježi'
Profesor je naveo i da se koronavirus ponaša na principu "udari i bježi" i da, kao što znamo, prelazi s osobe na osobu.
"On ipak ima nižu gustoću spomenutog šećera, što znači da postoji manja prepreka za imunosni sustav da neutralizira virus antitijelom. To je ohrabrujuća okolnost za razvoj cjepiva", zaključio je Crispin.