Zajednički naziv za vrstu drevne vrste pšenice pod brendom kamut je khorasan. Ovaj drevni rođak moderne durum pšenice se uvijek uzgajao organski, nikad slagan u hibride ili genski modificiran i iznimno je kvalitetan.
Kamut je naziv preuzet od staroegipatskog "ka'moet", u prijevodu "duša zemlje", a registrirala ga je američka tvrtka Kamut International. Vole ga zbog prirodno slatkog i bogatog okusa, zbog odlične nutritivne vrijednosti i glatke teksture. Iako sadrži gluten, žitricu dobro podnose mnogi, inače osetljivi na gluten iz pšenice.
Zato je međunarodno Udruženje za ispitivanje alergija na hranu zaključilo da za većinu osjetljivih na gluten kamut može izvanredno zamijeniti pšenicu. Istraživanja su pokazala da se osjetljivost alergičnih na gluten ako konzumiraju kamut, smanjuje za čak 70 posto.
Ipak, ne preporučuje se osobama koje boluju od celijakije. Samljeveni kamut može se koristiti kao zamjena za pšenično brašno kod pripremanja kruha i peciva.
U odnosu na pšenicu sadrži od 20 do 40 posto više bjelančevina, više minerala (posebno selena, cinka i magnezija), više vitamina, a čak 65 posto više amino-kiselina. Zato dobri poznavaoci za kamut kažu da je visokoenergetska žitarica, koja je savršena hrana za sportaše i sve koji se bave teškim fizičkim radom.
Okus kamuta je pun i slatkast, zbog čega su ga mnogi prozvali "slatka pšenica". Danas, u mnogim proizvodima, mijenja pšenicu, a posebno ako se traži manje šećera, da bi se prikrila suptilna gorčina pšenice i pšeničnog brašna. Kako ne bi dominirao okusom, često se miješa s drugim vrstama brašna.
Od kamuta se pravi dobar kruh i tost, kolači, palačinke, razne grickalice i drugi pekarski proizvodi. Prirodno čvrsto zrno može se pripremiti kao pilav, hladna salata, ili umjesto tjestenine u juhama. Da bi se dobio u idealnom obliku, kamut treba kuhati u u dvostruko više vode, primjerice dvije šalice zrnja na četiri šalice vode.
Žitarica se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane, a cijena i nije toliko paprena – 20-ak kn za pola kilograma.
Kruh od kamut brašna:
2 šalice brašna od kamuta
1 šalica speltinog brašna
1 šalica raženog brašna
1 žličica soli
2 žličice praška za pecivo
žlica suncokretovih sjemenki
žlica mesa bundeve
2 žlice maslinova ulja
2 šalice mineralne vode
Sve umijesite (bilo bi dobro brašno prvo potopiti uvečer prije spavanja pa ujutro odmah umijesiti) oblikujte zatim na radnoj površini mokrim dlanovima kruh, staviti ga na lim obložen papirom za pečenje.
Ugrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih i pecite oko pola sata do 40 minuta. Kada izvadite kruh malo ga poprskajte vodom i uvijte u kuhinjsku krpu.