Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i tamošnjeg ministarstva zdravstva objavili su studiju koja povezuje karotenoide sa smanjenim rizikom prijeloma kuka u starijih osoba, u ovom slučaju mršavijih muškaraca. Stariji muškarci koji su mršaviji (indeks tjelesne mase < 20 kg/m2) imaju veći rizik od prijeloma kuka u odnosu na one s višim ITM-om.
Tijekom studije znanstvenici su ispitali povezanost između prehrane bogate antioksidansima karotenoidima i rizik od prijeloma kuka u starijih kineskih muškaraca i žena. Podatke su dobili od 63.257 muškaraca i žena u dobi od 45 godina u razdoblju od 1993. do ove godine. U ovoj skupini zabilježeno je ukupno 1.630 prijeloma kuka do prosinca 2010. godine.
Istraživanje je pokazalo da je niski ITM veći faktor rizika za prijelom među starijim muškarcima u odnosu na žene.
Međutim, kod muškaraca je rizik od prijeloma kuka smanjen s povećanjem unosa povrća i karotenoida, osobito β-karotena. Zaštitni učinak bio je veći u mršavih muškaraca nego kod muškaraca s višim ITM-om. S druge strane, unos povrća ili karotenoida nije imao nikakve učinke na rizik loma kod žena, bez obzira na ITM.
Karotenoidi, koji se nalaze u različitom voću i povrću (osobito u žutim i narančastim plodovima), pretvaraju se u vitamin A u tijelu. Rezultati istraživanja mogu imati važne javnozdravstvene implikacije na prevenciju loma kuka, posebno među Azijcima.
Sažeci istraživanja su objavljeni u znanstvenom časopisu Osteoporoza Internationala.