Uz ovo povrće i voće imat ćete manje prijeloma

Utvrđeno je da karotenoidi smanjuju rizik od prijeloma kuka kod muškaraca mršavije tjelesne građe.

17.12.2012.
14:06
VOYO logo

Znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru i tamošnjeg ministarstva zdravstva objavili su studiju koja povezuje karotenoide sa smanjenim rizikom prijeloma kuka u starijih osoba, u ovom slučaju mršavijih muškaraca. Stariji muškarci koji su mršaviji (indeks tjelesne mase < 20 kg/m2) imaju veći rizik od prijeloma kuka u odnosu na one s višim ITM-om.

Tijekom studije znanstvenici su ispitali povezanost između prehrane bogate antioksidansima karotenoidima i rizik od prijeloma kuka u starijih kineskih muškaraca i žena. Podatke su dobili od 63.257 muškaraca i žena u dobi od 45 godina u razdoblju od 1993. do ove godine. U ovoj skupini zabilježeno je ukupno 1.630 prijeloma kuka do prosinca 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je pokazalo da je niski ITM veći faktor rizika za prijelom među starijim muškarcima u odnosu na žene.

Međutim, kod muškaraca je rizik od prijeloma kuka smanjen s povećanjem unosa povrća i karotenoida, osobito β-karotena. Zaštitni učinak bio je veći u mršavih muškaraca nego kod muškaraca s višim ITM-om. S druge strane, unos povrća ili karotenoida nije imao nikakve učinke na rizik loma kod žena, bez obzira na ITM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karotenoidi, koji se nalaze u različitom voću i povrću (osobito u žutim i narančastim plodovima), pretvaraju se u vitamin A u tijelu. Rezultati istraživanja mogu imati važne javnozdravstvene implikacije na prevenciju loma kuka, posebno među Azijcima.

Sažeci istraživanja su objavljeni u znanstvenom časopisu Osteoporoza Internationala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike