Upute za preživljavanje najtoplijeg tjedna u godini

‘U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije, obavezno konzultirajte svog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć’, preporuka je koje se trebamo držati tijekom najtoplijeg tjedna u godini.

Zbog vala vrućina koji je zahvatio Republiku Hrvatsku, Ministarstvo zdravstva RH izdalo je preporuke za građane. Njih se prije svega trebaju pridržavati rizične skupine, kao što su starije osobe, bolesnici od kardiovaskularnih bolesti i drugi kronični bolesnici, te djeca kako bi se umanjio izrazito negativan meteorološki učinak.

Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17 sati, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama.

Apsolutno izbjegavati gazirana pića i aklohol

Izuzetno je važno redovito unositi dostatnu količinu vode, i to do 2,5 l, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima.

Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem.

U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znakovi za uzbunu i u tim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć.

Kronični bolesnici moraju voditi računa o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno kontrolirati i regulirati šećer u krvi.

Ministarstvo je uputilo apel svima da što češće kontaktiraju osobe za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć jer to im može spasiti život.

Vezani članci:

arti-201108220487006
arti-201108170771006

Povratak na Net.hr