Neugodni cistitis / Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Image
Foto: Thinkstock

Upala mokraćnog mjehura ili cistitis najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom unutar samog mjehura

10.4.2018.
11:00
Thinkstock
VOYO logo

Kod ljudi s oslabljenim imunološkim sustavom, gljivice mogu uzrokovati infekcije mokraćnog mjehura. Infekcija mokraćnog mjehura je vrsta infekcije mokraćnog sustava. To se odnosi na infekciju bilo gdje u mokraćnom sustavu, poput mjehura, bubrega, uretera ili uretre.

Većina slučajeva infekcija mokraćnog mjehura su akutne, što znači da se iznenada javljaju. Drugi slučajevi mogu biti kronični, što znači da se dugoročno ponavljaju. Rano liječenje je ključno za sprečavanje širenja infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je uzrok upale mokraćnog mjehura?

Bakterije koje ulaze u uretru i prelaze u mokraćni mjehur uzrokuju infekcije mokraćnog mjehura. Uobičajeno, tijelo uklanja bakterije ispiranjem tijekom uriniranja. Ipak, bakterije se ponekad mogu 'pričvrstiti' na zidove mjehura i brzo se razmnožavati. To nadilazi sposobnost tijela da ih uništi, što dovodi do infekcije.

Većinu infekcija uzrokuje Escherichia coli (E. coli). Ova vrsta bakterija prirodno je prisutna u debelom crijevu. Infekcija može nastati kada bakterije iz stolice ulaze u kožu i uđu u uretru. Kod žena je uretra kratka, a vanjski otvor nije daleko od anusa, tako da se bakterije mogu lako premjestiti iz jednog tijela u drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su simptomi infekcije mokraćnog mjehura?

Neki od najčešćih simptoma uključuju:

 • bol prilikom mokrenja
 • pečenje kod mokrenja
 • mutni ili krvavi urin
 • uriniranje češće nego obično
 • smrdljiva mokraća
 • čest osjećaj da morate urinirati
 • grčevi ili pritisak u donjem trbuhu ili donjem dijelu leđa

Kada se infekcije mjehura prošire, također mogu uzrokovati bol u sredini leđa. Ova bol je povezana s infekcijom u bubrezima. Za razliku od mišićnih bolova u leđima, ova će bol biti uporna bez obzira na vašu poziciju ili aktivnost. Infekcija bubrega često uzrokuje groznicu, zimicu, mučninu i povraćanje. Obično ćete se osjećati vrlo loše. Infekcije bubrega su ozbiljnije od infekcija mokraćnog mjehura i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se dijagnosticira upala mokraćnog mjehura?

Liječnik može dijagnosticirati infekciju mokraćnog mjehura analizom urina. Ovo je test koji se provodi na uzorku urina kako bi se provjerila prisutnost:

 • bijelih krvnih stanica
 • crvenih krvnih stanica
 • nitrita
 • bakterija

Vaš liječnik može napraviti i kulturu urina, što je test za određivanje vrste bakterija u mokraći koja uzrokuje infekciju. Nakon što je poznata vrsta bakterija, testirat će se osjetljivost na antibiotike kako bi se odredilo koji će antibiotik najbolje liječiti infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se liječi infekcija mokraćnog mjehura?

Lijekovi

Oralni antibiotici se koriste za ubijanje bakterija koje uzrokuju infekciju mokraćnog mjehura. Ako imate bolove i osjećaj pečenja, vaš liječnik može propisati i lijekove koji će ublažiti te simptome. Najčešći lijekovi za ublažavanje boli i spaljivanja povezani s infekcijama mokraćnog mjehura nazivaju se fenazopiridin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućno liječenje

Kada imate upalu i infekciju mokraćnog mjehura, pijenje puno tekućine može pomoći jer ispire bakterije iz mjehura. Voda je najbolja jer nema kofeina i umjetnih zaslađivača, koji su poznati kao nadraživači mokraćnog mjehura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncentrirane otopine brusnice, sokovi i ekstrakti mogu imati ulogu u sprječavanju infekcija bakterijom E. coli. Ali na njih se ne treba oslanjati u liječenju. U nedavnoj studiji objavljenoj u Frontiers in Microbiology, sok od brusnice smanjio je broj bakterija u mjehuru tijekom infekcije, ali nije potpuno uklonio infekciju.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo