Za njih nisu umjetna sladila i konzervirano

Već su poznati neželjeni učinci niskoenergetske prehrane kod pacijenata s bolesnim crijevima.

31.5.2012.
10:24
VOYO logo

Istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da prehrana siromašna energijom (kalorijama) oštećuje imunološki sustav i smanjuje sposobnost odgovora organizma na infekciju. Novo istraživanje pokazuje i da prehrambeni aditiv maltodekstrin, koji se često koristi kao sastojak umjetnih sladila, može pogoršati Chronovu bolest. Naime, istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima pokazuje da maltodekstrin potiče rast bakterije E.coli u tankom crijevu.

Osim u umjetnim sladilima, maltodekstrina ima i u pahuljicama, konzerviranom voću, desertima, instant-pudingu, umacima. Koristi se i u farmaceutskoj industriji kao dio smjese za oblaganje tableta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chronova bolest

Chronova bolest je upalna bolest probavnog sustava, koja uzrokuje oticanje, bol i stvaranje ulkusa (čireva) u probavnom sustavu. Može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, no najčešće zahvaća tanko crijevo. Ne zna se točan uzrok bolesti, no smatra se da je bolest multifaktorijalna – kombinacija mikroba, genetike i ostalih okolišnih čimbenika.

E.coli

E.coli je bakterija koja se često nalazi u probavnom sustavu ljudi, i to u debelom crijevu. Prijašnja su istraživanja otkrila čestu prisutnost ove bakterije kod oboljelih od Chronove bolesti, ali u tankom crijevu. Smatra se da E.coli može pridonijeti upali crijeva kod ovih bolesnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo