Play ponuda

UMJESTO POSTELJICE, IZVADILA JOJ JE CIJELU MATERNICU: / Mlada majka (22) umrla u mukama zbog kobne pogreške neiskusne liječnice

Image
Foto: Shutterstock

Medicinski su stručnjaci zaključili kako je liječnica prejako povukla pupčanu vrpcu te da je sve bilo na razini zahvata kakvi su se izvodili u Srednjem vijeku

17.10.2019.
17:29
Shutterstock
Play ponuda

Ruskoj liječnici prijeti do tri godine zatvora zbog smrti pacijentice kojoj su tijekom porođaja pogreškom izvadili spolne organe iz utrobe. Alisa Tepikina umrla je u teškoj agoniji nedugo nakon što je na svijet donijela kćerkicu.

Mlada ginekologinja željela je 22-godišnjakinji ukloniti posteljicu, koja nije izašla prirodno na samom porođaju. Nedovoljno iskustvo kumovalo je tomu da je iz mlade majke izvađena kompletna maternica, zbog čega je pacijentica pala u komu i kasnije preminula od šoka uslijed zatajenja srca u ruskom gradu Nizhneserginskayi.

Tepikina se uspjela samo nasmiješiti svojoj novorođenoj kćerkici, kada je neimenovana liječnica krenula izvaditi posteljicu iz izvrnute maternice. Šestomjesečna istraga dovela je do optužbe za izazivanje smrti zbog nemara 27-godišnje liječnice, koja bi iza rešetaka mogla provesti tri godine, ako je proglase krivom.

Tvrdnja šefice odjela Elene Barannikove da u ovome slučaju nije bilo nasilnih radnji odbijena je od strane medicinskih stručnjaka nakon pomne analize, rekao je Ruski istražni odbor. Barannikova, s druge strane, tvrdi da je došlo do rijetke pojave "spontane inverzije uterusa".

Bolnicom su odjekivali krici

U Tepikininu slučaju, posteljicu je liječnica trebala manualno ukloniti pod anestezijom, zaključak je istrage. "Nekontrolirano ili nepravilno povlačenje pupčane vrpce dovelo je do pune inverzije maternice", stoji u izvješću medicinskih stručnjaka. "Ženski organi izvučeni su, a potom vraćeni natrag kada je već bilo prekasno."

Obitelj preminule pacijentice izjavila je kako su bolnicom odjekivali njezini krici. "Moja je kći patila, vrištala je u bolovima, ali liječnica nije marila", kazao je žrtvin otac Dmitry Malyukov (47) za Daily Mail.

Medicinski su stručnjaci zaključili kako je liječnica prejako povukla pupčanu vrpcu te da je sve bilo na razini zahvata kakvi su se izvodili u Srednjem vijeku. "Liječnica na dužnosti nije prepoznala smrtonosnu komplikaciju prilikom porođaja. Posljedično je medicinska pomoć pacijentici pružena s neprihvatljivim vremenskim odmakom", piše u izvješću.

Liječnica nije pokazivala kajanje

"Maternica je vraćena tek četiri sata i 15 minuta nakon što se dogodilo obilno krvarenje i nepovratan šok, zajedno sa zatajenjem srca. Liječničke pogreške pogoršale su situaciju i uzrokovale smrt pacijentice", zaključak je istrage.

Roditelji pokojnice traže da se nemarna liječnica osudi. "Nismo dobili ni ispriku niti nas je itko pokušao kontaktirati. Odmah nakon tragedije potražila sam liječnicu, koja mi je hladno odbrusila: 'Zašto ste došli?' Na njezinu licu nisam uočila ni najmanji znak kajanja. Ona je ubila moju kćer", rekla je majka Svetlana Malyukova (42).

O Alisinoj tek rođenoj kćeri Anyi sada skrbe njezina majka Svetlana i udovac te otac djeteta Nikolay Tepikin (22).

Play ponuda
Play ponuda