ULTRAZVUK ABDOMENA: / Saznajte koji se organi mogu pregledati i točno kojih se uputa morate držati

Image

Ovim ultrazvukom pregledavaju se solidni organi unutar trbušne šupljine kako bi se uočile nepravilnosti ili upale.

30.10.2017.
10:57
Play logo

Ultrazvukom abdomena mogu se prepoznati upale i problemi, ali se također dobivaju informacije o veličini i građi unutrašnjih organa. Ovim pregledom mogu se otkriti difuzne i žarišne promjene tkiva organa.

Što se točno pregledava

Ultrazvuk abdomena neinvazivna je metoda, a njime se mogu pregledati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • jetra
 • žučni mjehur
 • žučni kanali
 • gušterača
 • slezena
 • bubrezi
 • nadbubrežne žlijezde
 • mokraćni mjehur
 • prostata
 • limfni čvorovi

Osim toga uz pomoć ove pretrage može se pregledati i upaljeno slijepo crijevo ili upalno promijenjen crvuljak. Kako pregled uključuje mnoge organe i brojnost složenih abdominalnih struktura u rutinskoj se pretrazi pregledavaju organi gornjeg dijela trbuha ili abdomena. Neki od navedenih organa nalaze se u samoj trbušnoj šupljini, a neki dijelom ili potpuno u stražnjoj stijenci abdomena. Ako vam na uputnici za pregled od liječnika piše intraperitonealno znači da vam se pregledavaju prednji organi, ako piše retroperitonealno radi se o organima smještenim u stražnji dio abdomena.

Image
UPALA SLIJEPOG CRIJEVA: /

Pri pojavi ovih simptoma odmah se javite liječniku!

Image
UPALA SLIJEPOG CRIJEVA: /

Pri pojavi ovih simptoma odmah se javite liječniku!

Rutinski ultrazvuk abdomena uključuje pregled gornjeg dijela trbuha što uključuje - žučni sustav, jetru, slezenu, gušteraću, bubrege, krvne žile i nadbubrežne žlijezde. Uz ovaj pregled, u slučaju sumnje na neku bolest ili problem, mogu se izvoditi dopunske pretrage. Jedna od tih je pregled protoka krvi kroz krvne žile korištenjem pulsnog doplera. Za ovaj pregled potrebna je iznimna stručnost. Uz ovo se može raditi i ginekološki ultrazvuk koji je transvaginalni ili transrektalni. Izvođenjem svih tih pregleda mogu se suzbiti problemi.

Strogo se držite uputa za pripremu pregleda

Izvođenje ultrazvuka abdomena može biti kompliciran posao jer je uvid u šuplje organe probavnog kanala izrazito ograničen. Tamo se nalazi prisustvo zraka i sadržaj u crijevima što onemogućuje dublji uvid u organe. Radi toga se u pregledu koristi endoskopski ultrazvuk. To znači da se koristi ultrazvučna sonda koja se postavlja direktno unutar organa te se tako mogu pregledati stjenke i okolne strukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi pregled prošao bez problema te kako bi se mogle uočiti sve novonastale promjene, nužno je da se pacijent strogo drži uputa za pripremu za pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su glavne upute za dan prije pregleda:

 • ne jesti ništa do poslije podne
 • uzimati dosta tekućine - to mogu biti nemasne juhe bez tjestenine, čajevi
 • poslije podne pojesti žgance kuhane u vodi, pire krumpir ili tjesteninu - ako koristite prilog nikako nemojte koristiti mliječne proizvode već lagane umake i to u manjim količinama

Ovo su upute na dan pregleda:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
 • ne konzumirati apsolutno ništa do pregleda, potrebno je doći na tašte - to uključuje i tekućinu
 • ako radite ultrazvuk donjeg dijela abdomena (a to će vam biti naznačeno na uputnici) mjehur mora biti pun prije pretrage
 • ponesite sve papire i nalaze koje imate od prethodnih pregleda (ako ih imate)

Tri dana prije pregleda:

 • držati se propisanog režima dijete - hrana koja ne nadima: dvopek, kuhano meso
 • ne jesti voće niti povrće jer ono izaziva nakupljanje zraka u crijevima
 • ne piti gazirana pića - čak niti mineralnu vodu
 • piti samo čistu vodu ili nezaslađene čajeve

Osim konkretnih priprema koje za ultrazvuk abdomena ipak traže posebnu dijetu, bitno je da pacijent surađuje s liječnikom za vrijeme pregleda. Ako je osoba koju se pregledava pretila i ima veliku količinu masti u tijelu, pregled bi mogao biti otežan jer zvučni snop kojim se pregledava treba proći kroz obilne naslage masti. Za vrijeme pregleda liječnik će vas vjerojatno okretati na bok ili da u nekom trenutku pregleda zadržite dah.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se može otkriti ultrazvučnim pregledom bubrega

Ultrazvučnim pregledom bubrega mogu se prilično dobro prikazati bubrežni kamenci i bubrežne ciste. Kako bi se točno isčitali nalazi potrebno je da je liječnik iskusan jer se često zna dogoditi da su nalazi često lažno pozitivni ili negativni. Kod bubrega postoji mogućnost otkrivanja bubrežnih tumora od kojih je najčešći adenokarcinom bubrega, dok je kod djece riječ o nefroblastomu nazvanom Wilimsov tumor. Ultrazvukom abdomena prikazuju se i proširenja kanalnog sustava uzrokovana blokadom pri otjecanju mokraće. To se može dogoditi radi bubrežnih kamenaca ili tumora u mokraćovodu ili mokraćnom mjehuru. Ultrazvukom se mogu otkriti i prirođene anomalije i varijacije bubrega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ultrazvukom se generalno mogu vidjeti i mnoga upalna stanja. Neki od njih su apscesi u abdomenu koji su mogućni nakon operacijskih zahvata. Upalno stanje može biti i uzrok akutnog abdomena kao što je zadebljana stijenka slijepog crijeva ili upala žučnog mjehura.

Kod djece se ultrazvuk abdomena koristi za dijagnozu bolesti koja uzrokuje mlazno povraćanje pojedene hrane, a naziva se hipertrofična stenoza pilorusa.

Cijena ultrazvuka abdomena

Play logo

Ako se odlučite na pregleda abdomena u privatnoj poliklinici, pregled ćete platiti 400 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo