Play ponuda

UGLEDNI HRVATSKI STRUČNJACI OTKRIVAJU: / Mogu li e-cigarete pomoći kod odvikavanja od pušenja?

30.5.2017.
16:32
Play ponuda

Na konferenciji u organizaciji Udruge korisnika osobnih isparivača (CROHM) medicinski i javnozdravstveni djelatnici, predstavnici regulatornih tijela i zagovaratelji e-cigareta raspravljali su o tome koju ulogu e-cigarete mogu igrati u okončanju ili proširenju epidemije pušenja, te kako javno zdravstvo treba odgovoriti na eksponencijalni rast e-cigareta.

U Hrvatskoj trenutno puši 1,2 milijuna ljudi, a od posljedica pušenja umire ih oko 9000. E-cigarete prema nekim istraživanjima koristi oko 150.000 ljudi.

E-cigarete samo za prevladavanje apstinencijske krize

Predsjednik udruge CROHM Filip Tokić, zagovaratelj e-cigareta kao sredstva za odvikavanje od pušenja, kazao je da e-cigarete predstavljaju puno manju opasnost za ljudsko zdravlje u odnosu na klasične cigarete i da kao takve imaju potencijal postati medicinski proizvod.

Mišljenja je da je izjednačavanjem e-cigareta s duhanskim proizvodima donesena ishitrena odluka, jer brojna istraživanja pokazuju kako su e-cigarete i do 95 posto manje štetne od konvencionalnih cigareta.

E-cigarete sadrže samo tri do četiri komponente, glicerol, propilen glikol, arome i nikotin, dok klasične cigarete sadrže do 4000 različitih kemijskih spojeva od kojih su mnogi kancerogeni, kazao je.

No neki sudionici konferencije imali su drugačije mišljenje.

Play ponuda
Izvor:

Specijalistica za plućne bolesti Poliklinike za bolesti dišnog sustava Alma Rožman kazala je da nikotin ima izrazito aterogeno djelovanje, začepljuje krvne žile i uzrokuje niz srčano-žilnih bolesti.

Propilen glikol, koji čini 90 posto e-cigareta, dodaje, kancerogen je i izaziva iritaciju dišnog sustava, dok je razina kancerogenog formaldehida u e-cigaretama pet puta veća nego u običnoj cigareti. Stoga smatra da bi e-cigarete mogle biti sredstvo za prestanak pušenja, ali samo za prevladavanje apstinencijske krize u trajanju od 6 do 8 tjedana.

Prema riječima dr. Irene Rojnić Palavre iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu malo je istraživanja koja govore o upotrebi e-cigareta u medicinske svrhe. Smatra međutim da one ne bi trebale biti prvi izbor u odvikavanju od pušenja.

"E-cigarete vjerojatno su manje štetne ali svakako nisu zdrave", kazala je, pozvavši na dozu opreza.

Play ponuda

Dr. Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocijenio je da Hrvatska ne radi dovoljno na prevenciji pušenja koja bi dovelo do smanjenja ukupnog broja pušača, ali i upozorio da će troškovi liječenja bolesti povezanih s pušenjem, prvenstveno karcinoma pluća, u idućim godinama značajno porasti i da to Hrvatska neće moći platiti.

Hrvatska je s oko 2100 oboljelih godišnje na drugom mjestu u EU po karcinomima, a pušači čine 85 posto.

Cijene lijekova za liječenje karcinoma pluća povećat će se dva i pol puta

"U narednih osam godina cijene lijekova za liječenje karcinoma pluća povećat će se dva i pol puta... Mi to ne možemo platiti i nećemo imati za liječenje", kazao je, naglasivši da je jedino što možemo raditi na prevenciji i smanjenju broja pušača.

"Cilj je smanjiti broj pušača i da nepušači nikada ne počnu pušiti, kao i educirati o štetnosti pušenja", rekla je Tea Vukušić Rukavina s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Play ponuda

Konferencija je ugostila i jednog od vodećih istraživača o nikotinu i prestanku pušenja dr. Karla Fagerströma, dobitnika medalje Svjetske zdravstvene organizacije za izvanredan rad u kontroli duhana.

„Vrijeme je da motiviramo pušače da se prebace sa cigareta na proizvode smanjene štetnosti koji su nam sada na raspolaganju. Važno je da su pritom o njima adekvatno informirani, kako bi bili motivirani da naprave tu promjenu“, izjavio je Fagerström.

Izvor: