Play ponuda

U 20 minuta promijenite svoj DNK!

shimmer fallback

Serija eksperimenata je otkrila da samo par minuta relativno naporne tjelovježbe može dramatično promijeniti osobni DNK.

8.3.2012.
10:04
Play ponuda

Promjene DNK se ne događaju na samom kodu, već na njegovim 'interpunkcijama'. Kemikalije koje se mijenjaju aktiviraju, smanjuju ili povećavaju aktivnost gena. Kad je riječ o mišićima, uočeno je da i kraća tjelovježba, na kemijskoj razini, pojačava rad gena potrebnih za sagorijevanje masnoća i šećera.

Samo 20 minuta pedaliranja stvara razliku u radu DNK, piše u stručnom časopisu Cell Metabolism.

Ono što činimo

Dr. Juleen Zierath s Karolinska Institutea u Stockholmu kaže: 'Često kažemo da smo ono što jedemo. Međutim, mišići se adaptiraju na ono što činimo. Ako ih ne koristimo, gubimo ih, a ove promjene na DNK su jedan od mehanizama koji to omogućuje.'

Profesorica Zierath i njene kolege iz Danske i Irske počeli su eksperimentirati sa zdravim muškarcima koji nisu redovno vježbali. Istraživači su ih uključili u program tjelovježbe na biciklu. Naknadno su im uzeli uzorak iz mišića i napravili DNK analizu.

Pokazalo se da su se kemijske promjene dogodile nakon samo 20 minuta. Međutim, lagana tjelovježba ovo ne postiže. Osoba se mora zadihati, ali ne toliko da ne može uopće govoriti.

I kava ima slično djelovanje, no za razliku od kratkog posjeta teretani, za isto djelovanje na mišiće bi vam trebalo 50 do 100 kava.

Play ponuda
Play ponuda