'Jedite sve u umjerenim količinama' zvuči kao zdravi pristup hrani. Isprobavanje nove hrane otvorit će nas prema zdravijima opcijama obroka, a povremeni desert pomaže nam da ne 'izludimo.' No, ova tvrdnja ipak ne drži vodu i zapravo nas može udebljati i povećati rizik od dijabetesa.
Tako barem tvrdi novo istraživanje objavljeno u PLOS ONE.
(FOTO: profimedia.hr)
Znanstvenici su ispitali 7000 ljudi kako bi otkrili njihove navike prehrane, a zanimalo ih je i koliko raznolike hrane jedu tjedno, količina kalorija te koliko su namirnice bile nutritivno slične. Rezultati su šokirali mnoge.
Osobe koje su jele raznoliko imale su 120 posto veći obujam struka i bile su sklonije nakupljanju kilograma za razliku od onih koji su jeli nekoliko omiljenih namirnica.
U čemu je tajna?
Čini se da previše isprobavanja hrane dovodi do toga da ignoriramo signale gladi i zato više jedemo. Ljudi su jednostavno dodavali zdravu hranu onome što su svejedno jeli. To znači da su zdravstvene prednosti svježeg voća i povrća pale u vodu zbog previše masti, šećera i aditiva u kobasicama, gaziranim pićima i slatkišima, tvrdi autorica studije, Marcia C. de Oliveira Otto.
(FOTO: Thinkstock)
Ona tvrdi da je kvaliteta prehrane važnija od bilo čega drugog. Osobe koje su jele najzdravije, pa čak i ako su se držale nekoliko učestalih opcija, imale su bolje nalaze.
"Unos širokog raspona kvalitetne hrane je efektivnije nego stari savjet da 'jedemo sve umjereno", dodaje Otto.
Pročitajte još:
- GAPS dijeta: Kontroverzna dijeta koja liječi probavu, ali i psihičke probleme
- Odlučili ste se za ketogenu dijetu? Izbjegnite nuspojave uz ova tri nutrijenta
- Bakterija za koju nikada niste čuli utječe na brži gubitak kilograma
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!