Pšenični ili integralni kruh
Mnogo je vrsta kruha bogato ugljikohidratima pa brzo podižu razinu šećera u krvi. No, pšenične ili integralne vrste imaju niski glikemijski indeks, stoga bi osobe s šećernim problemima trebale koristiti upravo njih.
(FOTO: Pixabay)
Voće
Osim dinja i ananasa, većina voća ima glikemijski indeks manji od 55. Razlog je velika količina vode i vlakana koji se nalaze u voću uz koje se balansira njihova razina šećera.
Voće, Smoothie
(FOTO: Thinkstock)
Slatki krumpir
Slatki je krumpir nutritivno veoma zdrav, a karakterizira ga i niski glikemijski indeks. Također, slatki krumpir sadrži mnogo vlakana što je još jedna pogodna stvar za osobe koje pate od dijabetesa.
(FOTO: Thinkstock)
Zobene pahuljice
Zobene pahuljice imaju glikemijski indeks manji od 55, a uz to, zob sadrži i Beta-glukane koji: smanjuju nastajanje glukoze i inzulina nakon obroka, poboljšavaju osjetljivost na inzulin, pomažu u održavanju kontrole glikemije te smanjuju lipide u krvi.
(FOTO: Pixabay)
Češnjak
Češnjak je popularna namirnica u tradicionalnoj medicini kada je riječ o tretiranju dijabetesa. Spojevi u njemu mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi poboljšanjem osjetljivosti na izlučivanje inzulina.
Koristite li češnjak protiv biljnih ušiju?
(FOTO: Pexels)
Jogurt
Jedenje jogurta na dnevnoj razini može smanjiti rizik od pojave dijabetesa tipa dva. Također, većina nezaslađenih jogurta sadrži glikemijski indeks ispod 50.
(FOTO: Thinkstock)
Mahunarke
Mahunarke kao što su grah, grašak, slanutak i leća, imaju vrlo niske glikemijske indekse. Uz to, dobar su izvor hranjivih tvari koje mogu pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi, a to su vlakna, složeni ugljikohidrati i proteini.
(FOTO: Pixabay)
Orašasi plodovi
Orašasti plodovi vrlo su bogati prehrambenim vlaknima te imaju GI manji od 55. Također, sadrže visoke razine biljnih proteina, nezasićenih masnih kiselina i drugih hranjivih tvari uključujući: antioksidativne vitamine, flavonoide te minerale.
(FOTO: Thinkstock)