Testira se cjepivo protiv raka dojke

shimmer fallback

Studija provedena na miševima pokazala je da je prevecija raka dojke moguća i kod ljudi, tvrde američki znanstvenici u najnovijem istraživanju.

31.5.2010.
12:18
Play logo

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Medicine, već krajem godine moglo bi početi ispitivanje cjepiva na ženama.

"Vjerujemo da će se ovo cjepivo jednoga dana koristiti za prevenciju raka dojke kod odraslih žena, baš kao što se cjepiva koriste za prevenciju mnogih dječjih bolesti, izjavio je imunolog Vincent Tuohy, vođa tima znanstvenika s Lerner Research Centre u Clevelandu. arti-201003260811006 Lijek je testiran na miševima genetski modificiranim tako da do 10 mjeseca starosti obole od tog oblika raka. Nakon što su cijepljeni, nijedan od njih nije obolio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo potiče imunološki sustav na uništavanje alfalatalbumina, proteina koji potiče rast većine tumora dojki. Njegovo odstranjivanje iz tijela spriječava rast i formiranje tumora.

Taj se protein u zdravim dojkama luči samo tijekom faze dojenja, a žena tretirana ovim lijekom više neće moći dojiti. Izumitelji lijeka pak smatraju kako bi se on, kao cjepivo, mogao ponuditi svim ženama starijim od 40 godina što je ujedno skupina kod koje rizik od oboljenja naglo raste.

Do sada znanstvenici nisu uspijevali stvoriti uspješno cjepivo protiv tumora jer su stanice tumora preslične zdravim tkivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da bi se imunološki sustav, potaknut lošim cjepivom, lako mogao okrenuti protiv zdravog tkiva i tako nanijeti više štete nego koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga će i testiranje ovog lijeka trajati dugo, a dozvolu za korištenje u liječenje mogao bi dobiti tek za 10-ak godina, prenose mediji.

Prethodni članci:

arti-201003260843006 arti-201004150046006 arti-201004060361006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo