Osjetljiv period / Svi strahuju od dobivanja na kilaži, ali možete li izgubiti kilograme u trudnoći?

Image
Foto: Thinkstock

Većini je žena cilj izbjeći debljanje u trudnoći. No, postoji li doista zdrav način gubitka kilograma u ovom periodu?

11.3.2019.
9:14
Thinkstock
VOYO logo

Dobitak kilograma je normalan dio trudnoće. Međutim, mnoge žene koje su muku mučile s kilama prije trudnoće često brinu da bi pretjerana kilaža mogla utjecati na njihovo i zdravlje djeteta pa se pitaju je li sigurno izgubiti kilograme u ovom periodu života. 

Kako beba raste tako se žensko tijelo mijenja. Dolazi do povećanja u volumenu krvi te amniotičke tekućine, a polako i do povećanja tjelesne mase. U većini slućajeva žene s prekomjernom težinom će također dobiti kilograme u trudnoći. Međutim, mogu koristiti zdravu metodu gubitka tjelesne mase. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Možemo li izgubiti kilograme na siguran način u trudnoći?

Umjesto gubljenja na masi, liječnici savjetuju unos zdravih nutrijenata i laganu tjelovježbu za vrijeme trudnoće. Autori studije iz 2015. godine otkrili su liječnici ne bi trebali savjetovati ženama dijete i gubljenje kilograma u trudnoći. Tvrde da gubitak kilograma može predstavljati rizik za dijete. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke će žene primijetiti da su smršavile nenamjerno u prvom tromjesečju trudnoće zbog mučnina i povraćanja. 

Kako balansirati težinu u trudnoći na siguran način?

Unos zdrave hrane i dovoljno fizičke aktivnosti ojačat će zdravlje bebe i trudnice. Većina žena treba dodatnih 300 kalorija po danu u trudnoći. Ovu brojku možemo dostići unosom dvije veće čaše mlijeka ili proteinske pločice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdraviji način života poboljšat će cjelokupno zdravlje, a moguće je da dođe do prirodnog gubitka kilograma zbog malih promjena u načinu prehrane i fizičkoj aktivnosti. Međutim, žene ne bi trebale postaviti visoke ciljeve u gubitku kilograma. 

Trudnoće se razlikuju, ali idealno je vježbati 30 minuta u danu. Fokusirajte se na vježbe poput hodanja, plivanja i laganog aerobika. U kasnijoj trudnoći izbjegavajte vježbe koje uključuju ležanje na leđima jer možete utjecati na dotok krvi fetusu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo