Njemačka Zaklada za ispitivanje proizvoda analizirala je prigodne kalendare kakve mnogi proizvođači slatkiša nude u ovim danima odbrojavanja do Božića, te su utvrdili zastrašujuću činjenicu: s obzirom da su u tim kalendarima čokoladice često smještene u pretinac u kojem bez ikakvog omota stoje i po dva i više mjeseci (od proizvodnje do zadnjeg dana adventa), u čitav niz čokoladnih slatkiša su dospjela razna mineralna ulja. U devet od ukupno 24 ispitana kalendara takvih ulja ima toliko da Zaklada savjetuje da se te čokolade ne jedu!
Osobito su otrovni aromatski ugljikovodici (takozvani areni) za koje se sumnja kako bi mogli izazivati rak, objasnila je Charlotte Granobs iz Zaklade za Deutsche Welle. Kod drugih pronađenih ulja je teško procijeniti opasnost. "Pretpostavlja se da se te tvari najvjerojatnije talože u tijelu i kod životinja se utvrdilo kako su u jetri doveli do upala", kazala je Granobs.
Ipak, Detlef Wölfe iz njemačkog Instituta za proučavanje rizika kazao je kako panici nema mjesta i kako to nipošto ne znači da će netko, ako pojede jednu čokoladicu, odmah pasti mrtav. "Svakog ljeta dok roštiljamo stvaramo tvari koje su dokazano uzročnici raka. A sad se uzbuđujemo zbog čokolade gdje uopće nismo sigurni da li te tvari uzrokuju karcinom", komentirao je Wölfe.
Svejedno, opravdano je pitanje kako su te tvari došle u čokoladu? Odgovor leži u tiskarskoj boji kojom je obrađena ambalaža, a kemičar Manfred Santen iz udruge Greenpeace kaže da je još gore ako je kalendar napravljen od recikliranog papira. Dodatni problem je i to što je čokolada masna, a mast je otapalo za takve kemijske spojeve. Nadalje, proizvođači počinju pripremati svoje kalendare mnogo prije nego što itko i pomišlja na Božić, pa i vrijeme skladištenja pogoduje da se kemijske tvari "dobro pomiješaju" s čokoladicom u kalendaru.
Stručnjak Greenpeacea ističe kako sad to ne znači da se treba izbjegavati reciklirani papir, ali niti mališanima uskraćivati veselje da na sladak način čekaju Božić.