SUMNJATE DA STE IMALI KORONAVIRUS IAKO SE NISTE TESTIRALI? / Ovo je sedam znakova da ste gotovo sigurno preboljeli Covid-19

Image
Foto: shutterstock

Ovo je popis tegoba prema učestalosti kod onih koji su preboljeli koronu, ali su patili i nakon što su tehnički ozdravili

10.12.2020.
14:42
shutterstock
VOYO logo

U određenom trenutku osjećali ste neke simtpome koji bi se mogli povezati s novom koronavirusnom bolešću, ali se niste testirali; možda ste doista preboljeli ili, bolje rečeno - prehodali Covid-19.

Portal EatThis naveo je tegobe prema učestalosti kod onih koji su preboljeli koronu, ali su patili i nakon što su tehnički ozdravili. Ako sumnjate da ste i vi jedan od njih, to možete prepoznati prema ovih sedam "sigurnih" znakova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Mijalgija ili bol u mišićima

Čak 44,8 posto obrađenih istraživanjima navelo je ovaj simptom nakon što su ozdravili od bolesti uzrokovane koronavirusom. CBS News je objavio ispovijest žene koja je i nakon šest mjeseci otkako je preboljela Covid trpjela bol u nogama i ozbiljnu dekoncentraciju.

2. Glavobolja

Od nje je tijekom Covida patilo 37,7 posto pacijenata iz istraživanja. Portal prenosi svjedočenje zvijezde Broadwaya Dannyja Bursteina, koji je rekao da je za taj problem od prijatelja čuo i ranije. On je, naime, glavobolju toga tipa opisao kao "čekić u glavi koji se pokušava probiti van".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Encefalopatija

Ovaj vrlo ozbiljan problem pretrpjelo je 31,8 posto obrađenih istraživanjima. CBS News je prenio opis dr. Igora Koralnika, stručnjaka za neurologiju: "To znači promjenu mentalnih funkcija od blage smušenosti sve do kome."

Rekao je da od onih koji su imali encefalopatiju, samo ih je trećina bila sposobna brinuti se o sebi odmah nakon otpuštanja iz bolnice. Kod onih koji nisu imali encefalopatiju, čak 90 posto pacijenata moglo se odmah brinuti o sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KORONAVIRUS PUNO TEŽE POGAĐA MUŠKARCE: /

Pogledajte grafikone, ovi podaci s intenzivne njege ne mogu biti slučajni

Image
KORONAVIRUS PUNO TEŽE POGAĐA MUŠKARCE: /

Pogledajte grafikone, ovi podaci s intenzivne njege ne mogu biti slučajni

4. Vrtoglavica

Ljudi ovakvo stanje opisuju na razne načine, često novoskovanim izrazom "magloviti mozak". Za njih se navodi učestalost od 29 posto tijekom bolesti. Niz opisa upućuje na stanje koje karakteriziraju gubitak kratkotrajne memorije, problemi s koncentracijom i fokusiranjem te teško nalaženje riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Gubitak osjeta okusa

Općenito se smatra da je ovaj problem povezan s utjecajem virusa na mozak. Riječ je o simptomu prisutnom kod 15,9 posto obuhvaćenih istraživanjem, a gubitak osjeta okusa često je povezan i s gubitkom osjeta mirisa. Točan mehanizam još nije do kraja poznat.

6. Gubitak osjeta mirisa

Tu je riječ o simptomu učestalosti od 11,4 posto. Istraživanja pokazuju da se gubitak mirisa nakon preboljenoga Covida može lakše riješiti, odnosno ubrzati njegov povratak određenim treninzima ovoga osjetila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Drugi uobičajeni simptomi

Jedan od problema s Covidom, u svakom slučaju od početka pandemije, bila je izrazita raznolikost simptoma, za što danas znamo da je u izravnoj vezi s nizom različitih organa i mehanizama u organizmu, koje je virus u stanju napasti. Simptomi mogu biti: drhtavica, kašalj, problemi s disanjem i kratkoća daha, slabost, grlobolja ili suho grlo, mučnina sa ili bez povraćanja te proljev.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo