Play ponuda

STUDIJA IZ WUHANA TVRDI: / Koronavirus zahvaća mozak i živčani sustav, simptomi su napadaji, spoticanja i nejasan govor

Image
Foto: Profimedia

Ovi simptomi u početku bolesti mogu otkriti tko su visokorizični pacijenti

12.4.2020.
20:44
Profimedia
Play ponuda

Koronavirus oštećuje mozak i živčani sustav polovice teško oboljelih pacijenata i trećine svih zaraženih, tvrdi se u studiji na pacijentima u kineskom gradu Wuhanu.

Image
NOVIH SIMPTOMA JE SVE VIŠE, A ZARAŽENA REALITY ZVIJEZDA TVRDI: /

'Nisam ni kašljala ni imala vrućicu, ali dogodilo mi se ovo'

Image
NOVIH SIMPTOMA JE SVE VIŠE, A ZARAŽENA REALITY ZVIJEZDA TVRDI: /

'Nisam ni kašljala ni imala vrućicu, ali dogodilo mi se ovo'

Simptomi kod takvih pacijenata uključuju nejasni govor, spoticanje, bol u živcima i napadaje. Studija je prvi put potvrdila povezanost moždanih problema i koronavirusa, a osim toga sugerira da bi takvi simptomi mogli ukazati na visokorizične pacijente, piše Daily Mail.

shimmer fallback
shimmer fallback

Studijom je zahvaćeno 214 pacijenata iz bolnice u Wuhanu, gradu u kojem je pandemija i započela, a provedena je od sredine siječnja do sredine veljače. Vodio ju je neuorolog Bo Hu s Huazhong Sveučiliššta.

Tri kategorije simptoma

Znanstvenici su podijelili neurološke simptome u tri kategorije. U prvoj su simptomi koji se manifestiraju na središnjem živčanom sustavu, poput vrtoglavice, glavobolje, gubitka svijesti, akutne cerebrovaskularne bolesti, gubitka koordinacije i napadaja.

U drugoj su kategoriji simptomi povezani s perifernim živčanim sustavom, poput poremećaja okusa, mirisa, vida i bol u živcima, dok treću čine ozljede skeletnog mišića.

shimmer fallback
shimmer fallback

Sveukupno 78 pacijenata (36,4 posto ispitanih) imalo je neurološke simptome. U usporedbi s pacijentima s blažim simptomima, teško oboljeli bili su uglavnom starije dobi, već su imali narušeno zdravlje, posebice hipertenziju, a pokazivali su manje tipičnih simptoma COVIDA-19, poput povišene temperature i kašlja.

Pacijenti s težom infekcijom pokazivali su neurološke simptome, poput cerebrovaskularnih bolesti (5 naprema 1), gubitka svijesti (13 naprema 3) i ozljeda skeletnog mišića (17 naprema 6), stoji u studiji.

Kineski znanstvenici savjetuju liječnicima koji se susretnu s takvim pacijentima da uzmu u obzir teški akutni respiratorni sindrom kako ne bi došlo do zakašnjele ili pogrešne dijagnoze.

Oprečno mišljenje drugih stručnjaka

S druge strane, virolog Ian Jones sa Sveučilišta u Readingu smatra da su neurološke komplikacije COVIDA-19 vrijedne opažanja, no da ne bi trebale odvratiti fokus s respiratornog distresa.

On naglašava da je polovica pacijenata iz studije imala otprije narušeno zdravlje. Upozorava i da su neurološki simptomi SARS-a (druge vrste koronavirusa) opisani, ali oni su bili prolazni i nisu bili prisutni kod svih pacijenata.

"Događa se, ali to uglavnom ne rade koronavirusi. U ovom trenutku na neurološke komplikacije najbolje je gledati kao na posljedicu ozbiljnosti bolesti COVID-19, a ne kao na novi simptom", tvrdi Jones.

Play ponuda
Play ponuda