Što ne biste trebali jesti
"Prerana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljikohidrata poput kruha i slatkiša, dokazano povećava rizik od upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari", kaže dermatologinja Stefanie Williams.
Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology otkrili su da starenje kože poput raspada kolagena i stanjivanja kože, obično počinje oko 35-te godine života, piše DailyMail.
Naime, kada razina šećera u krvi neprestano varira između visoke i niske, što se pojavljuje zbog šećera i ugljikohidrata, molekule šećera se trajno vezuju za proteine, uključujući kolagen u koži.
"Posljedica toga je da tkiva gube elastičnost, pa se koža objesi, a bore se pojavljuju rano", kaže Williams.
Profesor Nicholas Lowe, dermatolog iz Londona dodaje kako šećer, slatkiši, mliječni proizvodi i nerafinirani ugljikohidrati dokazano povećavaju rizik od akni, ekcema i psorijaze.
Nahranite kožu
Hrana niskog glikemijskog indeksa i izbegavanje slatkiša pomoći će vašoj koži, slažu se dermatolozi. Jedite dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi, piletini, a izbjegavajte slatko tropsko voće. Preporučuju sve vrste bobičastog voća koje sadrži antioksidanse, koji pomlađuju kožu.
Nicholas Lowe
Tvrdi da se njegova prehrana sastoji od kuhanih jaja, rajčica, ribe i velike količine zelenog povrća, a meso jede dva puta tjedno. Izbjegava alkohol i prezačinjenu hranu. Kvu i čaj pije kada se ohlade.
PREKRASNA OD GLAVE DO PETE: 10 nevjerojatnih beauty tretmana sa sodom bikarbonom
Neetu Nirdosh
Redovito za doručak pije svježe cijeđeni sok od rajčice, a često jede i ciklu, lubenicu, smeđu rižu, mrkvu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća. Ne jede slatkiše i ne pije kavu, ne jede prerađene ugljikohidrate i ne gricka između obroka. Ne jede nakon 19 sati jer je organizmu potrebno vrijeme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno, organizam će osloboditi inzulin koji negativno utječe na kožu.
Stefanie Williams
Ova dermatologinja često jede bobičasto voće, ribu, meso, jaja, voće i povrće. Kaže da je raznovrsna prehrana važna jer su koži potrebne različite vrste antioksidanata, a dodaje kako ponekad uživa u čokoladi, ali onoj koja sadrži 85 posto kakaa jer potiče proizvodnju kolagena. Nikada ne jede slatkiše, prženu hranu, škrob i žitarice.
Sam Bunting
Konzumira uglikohidrate koji sporo sagorijevaju, poput integralnog kruha i smeđe riže, a često jede bademe, zeleno lisnato povrće i pije čaj. Ne unosi u organizam bijele ugljikohidrate i ništa što sadrži dosta soli kao ni slatkiše.
Michael Prager
Tvrdi da je za kožu najbolja mediteranska prehrana, a na njegovom jelovniku su redoito grah, povrće, riba, razne salate. Svakodnevno pije čaj, a nikad ne jede žitarice, crveno meso i slatkiše.