STRUČNJACI OTKRIVAJU: /

Dermatolozi priznali što jedu za ljepši izgled kože

Image
Foto: Thinkstock

"Unatoč uvriježenom mišljenju, genetika samo 20 posto utječe na način na koji starimo. Čak 80 posto utjecaja na našu kožu ima način na koji živimo poput pušenja, izlaganja suncu...

13.3.2016.
10:40
Thinkstock
VOYO logo

Što ne biste trebali jesti

"Prerana bogata šećerom i visokim glikemijskim indeksom ugljikohidrata poput kruha i slatkiša, dokazano povećava rizik od upala u organizmu, što dovodi do toga da koža brže stari", kaže dermatologinja Stefanie Williams.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Dermatology otkrili su da starenje kože poput raspada kolagena i stanjivanja kože, obično počinje oko 35-te godine života, piše DailyMail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada razina šećera u krvi neprestano varira između visoke i niske, što se pojavljuje zbog šećera i ugljikohidrata, molekule šećera se trajno vezuju za proteine, uključujući kolagen u koži.

Image
STVAR ILUZIJE: /

Otkriveno zašto je koža voljene osobe toliko nježna i svilenkasta

Image
STVAR ILUZIJE: /

Otkriveno zašto je koža voljene osobe toliko nježna i svilenkasta

"Posljedica toga je da tkiva gube elastičnost, pa se koža objesi, a bore se pojavljuju rano", kaže Williams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Nicholas Lowe, dermatolog iz Londona dodaje kako šećer, slatkiši, mliječni proizvodi i nerafinirani ugljikohidrati dokazano povećavaju rizik od akni, ekcema i psorijaze.

Nahranite kožu

Hrana niskog glikemijskog indeksa i izbegavanje slatkiša pomoći će vašoj koži, slažu se dermatolozi. Jedite dosta povrća i proteina koji se nalaze u ribi, piletini, a izbjegavajte slatko tropsko voće. Preporučuju sve vrste bobičastog voća koje sadrži antioksidanse, koji pomlađuju kožu.

Nicholas Lowe

Tvrdi da se njegova prehrana sastoji od kuhanih jaja, rajčica, ribe i velike količine zelenog povrća, a meso jede dva puta tjedno. Izbjegava alkohol i prezačinjenu hranu. Kvu i čaj pije kada se ohlade.

PREKRASNA OD GLAVE DO PETE: 10 nevjerojatnih beauty tretmana sa sodom bikarbonom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neetu Nirdosh

Redovito za doručak pije svježe cijeđeni sok od rajčice, a često jede i ciklu, lubenicu, smeđu rižu, mrkvu, piletinu, jaja, ribu i dosta povrća. Ne jede slatkiše i ne pije kavu, ne jede prerađene ugljikohidrate i ne gricka između obroka. Ne jede nakon 19 sati jer je organizmu potrebno vrijeme da oslobodi hormone koji usporavaju starenje, a ako jedete kasno, organizam će osloboditi inzulin koji negativno utječe na kožu.

Stefanie Williams

Ova dermatologinja često jede bobičasto voće, ribu, meso, jaja, voće i povrće. Kaže da je raznovrsna prehrana važna jer su koži potrebne različite vrste antioksidanata, a dodaje kako ponekad uživa u čokoladi, ali onoj koja sadrži 85 posto kakaa jer potiče proizvodnju kolagena. Nikada ne jede slatkiše, prženu hranu, škrob i žitarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Bunting

Konzumira uglikohidrate koji sporo sagorijevaju, poput integralnog kruha i smeđe riže, a često jede bademe, zeleno lisnato povrće i pije čaj. Ne unosi u organizam bijele ugljikohidrate i ništa što sadrži dosta soli kao ni slatkiše.

Michael Prager

Tvrdi da je za kožu najbolja mediteranska prehrana, a na njegovom jelovniku su redoito grah, povrće, riba, razne salate. Svakodnevno pije čaj, a nikad ne jede žitarice, crveno meso i slatkiše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo