zanimljivo istraživanje / Stručnjaci otkrili najbolju prehranu za zdravu razinu šećera i gubitak kilograma

Image
Foto: Shutterstock

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Tel Avivu, prehrana koja slijedi naš prirodni sat mogla bi biti puno korisnija za mršavljenje i dobru razinu šećera u krvi

5.12.2019.
9:55
Shutterstock
VOYO logo

Razinu šećera u krvi ponekad je teško kontrolirati. Utječe na apetit, težinu, pa čak i na raspoloženje (osjećate li uvijek glad?). Neprestano se traže jednostavni i prirodni načini uravnoteženja šećera u krvi i regulacije hormona, a novo istraživanje možda će pomoći u razumijevanju, piše Mindbodygreen

Prema istraživačima sa Sveučilišta u Tel Avivu, prehrana koja slijedi naš biološki sat mogla bi biti puno korisnija za mršavljenje i dobru razinu šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije se smatralo da je najbolji plan prehrane za dobru razinu šećera u krvi prehrana koja se sastoji od šest malih obroka koji su raspoređeni kroz dan (6M). Ovi znanstvenici, predložili su novi plan koji se zove 3M, a sastoji se ranojutarnjeg obroka punog škroba, obilnog ručka i lagane večere.

Istraživanje je pratilo grupu ispitanika koji su imali dijabetes tipa 2, i slijedili su ova dva plana prehrane tri mjeseca. Tijekom tri mjeseca mjerili su njihovu težinu, razinu šećera u krvi, apetit i napravili genetske testove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinstockphotos.com/arhiva

(Foto: Thinstockphotos.com/arhiva)

Bolje rezultate imala je skupina koja je pratila plan prehrane 3M. Imali su veći gubitak kilograma, smanjeni apetit i smanjili su količinu inzulina. "Ovo nam pokazuje da 3M prehrana nije samo učinkovita u kontroli dijabetesa. Također može spriječiti i druge komplikacije poput kardiovaskularnih bolesti, starenje i rak, a sve je regulirano genetikom", kaže voditeljica istraživanja Daniela Jakubowiicz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doručak je prepoznat kao jako važan doručak, a znanstvenici se planiraju baviti vrstom hrane koja je najbolja za održavanje razine šećera u krvi. Iako su pratili samo ljude koje su imali dijabetes 2 ova studija pokazuje što je važno za zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo