Novo istraživanje temeljeno na podacima o dostupnosti hrane u 175 zemalja u posljednjih 10 godina od UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu te podaci o prevalenciji dijabetesa prikupljeni od Međunarodne fondacije za dijabetes u osoba između 29 i 70 godina ukazalo je na ključni utjecaj koji unos šećera ima na razvoj dijabetesa.
Autori studije htjeli su istražiti utjecaj unosa šećera na razvoj dijabetesa neovisno o ostalim čimbenicima poput pretilosti, tjelesne aktivnosti te unosa kalorija iz drugih makronutrijenata.
Pokazalo se da za svakih 150 kcal unesenih iz šećera raste vjerojatnost razvoja dijabetesa za 1%. Nadalje, utvrđeno je da smanjenim unosom šećera, neovisno o tjelesnoj aktivnosti i pretilosti, dolazi do smanjene učestalosti dijabetesa, objavljeno je u časopisu PLOS ONE.
Znanstvenici naglašavaju da šećer nije jedini čimbenik koji doprinosi razvoju navedene bolesti. No, očito je da unos šećera ima značajnu ulogu u razvoju dijabetesa te je ovim istraživanjem dana dodatna potvrda prethodno provedenim eksperimantalnim studijama koje su također ukazivale na činjenicu da unos šećera utječe na jetru i gušteraču na drugačiji način od ostalih makronutrijenata.
http://www.vitamini.hr/