Hraniti se zdravo i uravnoteženo važno je cijelo vrijemo, ali nikad toliko kao u trudnoći.
Ne preporučuje se nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje i uvozni mekani sirevi, jer mogu sadržavati bakteriju Listeriju. To je rijetka bakterija koja se može naći u proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, u jetri, nedovoljno kuhanom mesu i u polugotovim jelima. Jednako tako je potrebno izbjegavati i nedovoljno termički obrađeno meso, školjke i suši.
Sirova jaja ili hrana koja sadrži sirova jaja (majoneza, sladoled...) trebala bi se izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom.
Od ribe je potrebno ograničiti konzumiranjen mesa morskog psa, sabljarke, bakalara i tune, jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive. Živa prolazi kroz posteljicu i u velikoj količini može ozbiljno oštetiti živčani sustav fetusa. Tuna iz konzerve smije se jesti najviše jednom tjedno.
Alkohol kao i gazirana pića nisu dozvoljena u trudnoći.
Prehrana se treba sastojati od 2000 kcal na dan od dobro terminički obrađenog mesa ( teletina, piletina, puretina, junetina, vrlo rijetko svinjetina), bijele ribe, mliječnih proizvoda zagarantirane industrijske prizvodnje, voća i povrća kuhanog i sirovog, no vrlo dobro opranog.
Ograničiti ugljikohidrate pogotovo čokoladu i jednostavne šećere.
Odgovorila: Prof.dr.sc. Marina Ivanišević, specijalist ginekologije i opstetricije