Cimet
Cimet je nezdrav! Jedan od njegovih sastojaka, kumarin, u visokim koncentracijama može izazvati oštećenja jetre i bubrega. Ako malo polje promotrite oko sebe, pronaći ćete brojne namirnice koje je - prema aktualnim znanstvenim spoznajama - bolje izbjegavati. Ali one se mogu vrlo brzo promijeniti.
Kava
"Kava izaziva rak", "Kava škodi živcima", "Piti puno kave nije dobra za metabolizam" - ukratko: kava je nezdrava. To uvjerenje je dugo vladalo. Danas znamo da je kava puno bolja nego glas koji je prati. Vjeruje se da čak može spriječiti neke vrste raka.
Alkohol
Alkohol je definitivno nezdrav, ali crno vino sadržava mnoge čudotvorene molekule koje prati glas da su jako zdrave. Na primjer resveratrol, prirodni antioksidans kojemu se pripisuje pozitivno djelovanje na rad srčano-žilnog sustava, jačanje imunološkog sustava pa čak i usporavanje procesa starenja. Što sad? Je li bolje piti vino ili ga izbjegavati? Epidemiološka istraživanja u kojima je nad dobrovoljcima tijekom duljeg razdoblja provođeno ispitivanje preporučuju sljedeće: jedna čaša crnog vina dnevno je, čini se, korisna ili barem ne štetna. Ali samo jedna! Dakle, to ne može biti izlika za opijanje, prenosi Deutsche Welle.
Margarin/maslac
Prije dosta godina su nam medicinski stručnjaci počeli savjetovati da umjesto maslaca koristimo margarin jer on sadrži puno manje zasićenih masti nego maslac. Drugi pak upozoravaju da je margarin nezdrav jer je neprirodan proizvod pun kemije, nastao u laboratorijima prehrambene industrije. I u jednom i u drugom ima istine.
Kolesterol
Ako netko umre od infarkta, zna se tko je bio glavni krivac - kolesterol. Konačno, on je taj koji začepljuje krvne žile. Velikim "kolesterolskim bombama" prozvana su jaja, sir i crveno meso. Ali ljudsko tijelo treba kolestorol i štoviše, sam ga prizvodi. Postoji, osim toga, "dobar" i "loš" kolesterol. Danas je taj nekadašnji "zločinac" već prilično rehabilitran.
Otrov iz juhe u vrećici?
Glutamat - Bože sačuvaj! Taj pojačivač okusa slovi kao opasan i to ne samo zato što prehrambena industrija uz pomoć njega želi "ušminkati" niskokvalitetne proizvode i prikiti činjenicu da su proizvedeni bez kvalitetnih sastojaka, već i zato što navodno može izazvati "sindrom kineskog restorana". Radi se navodno o oboljenju koje se manifestira sa simtomima kao što su znojenje, drhtavica i osjećaj utrnulosti. Čudno je, međutim, da niti jedno kontrolirano znanstveno istraživanje nije nikad uspjelo dokazati postojanje takvog sindroma.
Smrznuta hrana
Mnogo ljudi i danas se još klone zamrznutog povrća. Zato jer se govori da ono ima manje vitamina nego svježe povrće. Ali upravo je obrnuto. Zamrznuto povrće je puno bogatije hranjivim i zdravim tvarima - ako se odmah nakon što je ubrano adekvatno zamrzne i ne leži danima u kutijama. Ali kada se neka glasina proširi, teško ju je uništiti.
Riba
Još donedavno se vjerovalo da omega-3 masne kiseline mogu ljude zaštititi od gotovo svih bolesti: raka, oboljenja srca i krvožilnog sustava, čak i od poremećaja koncentracije i depresija. Medicinski stručnjaci su nam savjetovali da svaki dan gutamo po jednu kapsulu s tim čudesnim eliksirom. U međuvremenu smo pak saznali da su ove zasićene masne kiseline važne za neke funkcije izmjene tvari, ali da nisu nikakva čudotvorna sredstva.
Tekućina
Majka priroda je smislila jednu super stvar: kada naše tijelo treba tekućinu, osjetimo žeđ. Ali onda se netko dosjetio teoriji da trebamo piti i prije toga. Najmanje tri litre tekućine dnevno. Ona možda vuče korijene iz spoznaje da mnogi ljudi u starosti izgube osjećaj žeđi. Ali kod većine ljudi on još uvijek jako dobro funkcionira.
Bio proizvodi
Kad ono što jedemo sadrži previše kemikalija, onda nam se čini kako su bio-proizvodi prava alternativa - bez pesticida i štetnih kemijskih tvari. Ili barem s manje njih nego u konvencionalnim proizvodima. Ali istraživanja pokazuju da bio-namirnice nisu nužno bogatije zdravim sastojcima ili bolje za naše zdravlje. Samo jedno je sigurno - skuplje su.
http://www.dw.de/mitovi-o-%C5%BEive%C5%BEnim-namirnicama-%C5%A1to-je-istina-a-%C5%A1to-legenda/a-18154817