Svi znamo kako su slatkiši, grickalice, gazirana pića i drugi sitni užitci štetni za zdravlje, ali svejedno ih jedemo. Ako ste se ikad zapitali zašto je to toliko loše za vas i koje su zapravo posljedice, ovo su najdetaljniji odgovori koje ćete ikad dobiti. Evo što pojedine namirnice uistinu čine vašem tijelu.
Čips
Čim ga zagrizete, osjećate ugodan slani okus koji trenutačno "pogađa" vaš sustav. Jezik je osobito osjetljiv na sol jer je, tijekom povijesti, sol bila rijedak sastojak, zbog čega je ljudsko tijelo programirano da je želi više. Ta se želja utažava otprilike pola sata nakon konzumacije, što je poprilično puno vremena jer dotad pojedete cijelu vrećicu. Već unutar 20 sekundi, otpušta se tvar koja se naziva akrilamid - kemikalija koja nastaje kada se škrobna hrana poput krumpira i kruha kuha na visokim temperaturama, što je povezano s povećanim rizikom od raka.
Tek poslije 15 -30 minuta, sol se napokon upija u krv i osjećate žeđ. Povećava se krvni tlak, a centar žeđi, smješten u hipotalamusu, traži ogromne količine vode. Hormon koji signalizira sitost ima smanjen učinak zbog soli, tako da želite još jesti iako ste puni. Sljedeća dva sata tlak još raste, zbog čega srce radi brže. Nedostatak vlakana znači da se masnoća brzo pretvara u šećer, zbog čega se osjećate puni energije. Nakon šest sati, masnoća se razgrađuje i pretvara u masne stanice koje se pohranjuju u tijelu kao višak kilograma. Krvni tlak ostaje povišen još satima, pa čak i danima nakon ove avanture jer se bubrezi i dalje bore s viškom soli.
Čokolada
Čak i prije prvog zalogaja, tijelo samo na temelju mirisa otpušta endorfin i serotonin - hormone dobrog raspoloženja - i potiče se apetit. Već nakon prve kockice osjećate se smireno. Kako čokolada prolazi kroz jednjak, počinju se pretjerano lučiti želučani sokovi pa biste mogli osjetiti žgaravicu. Pet minuta poslije, razina šećera u krvi naglo raste i osjećate navalu energije. To se pretvara u masnoću svega pola sata nakon konzumacije, a proces traje do osam sati. Oslobađa se kofein iz kakaa, zbog čega imate više koncentracije, ali ne zadugo.
Već nakon 60 - 90 minuta, kofein prestaje djelovati i počinjete se osjećati letargično i živčano. Dva sata poslije, stimulans teobromin u potpunosti se oslobađa pa dobivate još jedan energijski poticaj, a mokraćni se mjehur počinje ubrzano puniti. Nakon tri sata, šećer nestaje iz sustava i onda kreće umor i bezvoljnost. Masnoća iz čokolade i poslije šest sati ulazi u cirkulaciju, a većina se taloži ispod kože i oko organa.
Energetska pića
Ne biste vjerovali koliko su energetski napitci zapravo kiseli jer njihovu kiselost maskiraju ogromne količine šećera. Čim otpijete prvi gutljaj, kiselina počinje nagrizati zubnu caklinu. Kofein postupno ulazi u vaš krvotok, zbog čega se ubrzava puls, a tlak raste. Šećer također brzo ulazi u krv. Nakon 15 - 40 minuta, kofein počinje djelovati i osjećate se budnije. Razina šećera i dalje raste. Poslije 40 - 50 minuta, sav je kofein oslobođen i jetra počinje naporno raditi kako bi ga uklonila iz vašeg krvotoka. Za to treba oko 12 sati. Već sat vremena poslije, energijski učinak slabi i odjednom se osjećate umorno, letargično i nervozno. Nakon 12 - 24 sata, mogli biste imati glavobolje i zatvor, što može trajati i do devet dana.