Ozbiljne bolesti koje će vam doktor otkriti nakon što samo pogleda vašu kožu

Vaša koža je najveći organ na vašem tijelu i može otkriti mnogo više o vašem zdravlju nego što to većina ljudi misli.

9.6.2014.
10:00
VOYO logo

1. Male izrasline na koži

Prema doktorici Doris Day, profesorici dermatologije na New York University, na koži se pojavljuju male kvržice ukoliko ste skloni alergijama ili astmi. Kvržice se nazivaju keratoze pilaris i mogu izgledati kao akne. Najčešće su bijele, a premda mogu biti i i crvene. Najčešće nisu opasne i ne svrbe. U većini slučajeva nestaju do 30-te godine života, ali nerijetko ih se osoba teško može riješiti.

2. Tamne, baršunaste mrlje na koži

'Pojavljuju se tjelesnim naborima, poput pazuha ili naborima na vratu, a ukazuju na visoki stupanj rizika pojave dijabetesa kao i mogućnost da se bolest već pojavila', kaže dr. Amy Derick, klinička instruktorica dermatologije na Northwestern University. Ovo stanje, koje se zove acanthosis nigricans, može ponekad biti benigno, ali je najčešće povezano s pretilošću i dijabetesom. U vrlo rijetkim slučajevima, to može biti znak raka želuca, jetre ili drugih unutarnjih organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Akne

'Većina tinejdžera pati od pojave akni. No, pojava akni kod odraslih može biti znak neravnoteže hormona', pojašnjava Derick. Takvi simptomi mogu ukazivati na sindrom policističnih jajnika. Žene su izloženije mijenjanju razine hormona s obzirom na uzimanje pilula.

4. Žuta koža

Kada koža počinje razvijati žućkasti ton, to je često znak bolesti jetre. Ovo stanje događa se kada jetra prestane ispravno razbijati stare crvene krvne stanice. Žutica se najčešće javlja kod novorođenčadi, a kod odraslih to može biti znak bolesti jetre kao što su hepatitis, ciroza ili rak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Žuta područja ili mrlje oko očiju

Žute naslage su zapravo naslage kolesterola, a istraživanja pokazuju da su dosta precizni pokazatelji bolesti srca i srčanog udara.

6. Osip

Stres i psihički problemi mogu ponekad izazvati osip na koži. Osip koji svrbi može pogoršati simptome stresa. Takvi osipi mogu nestati nakon što se riješi neki osobni problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Zadebljala koža na potkoljenicama

To je čest znak Graves-Basedowljeve bolesti. Riječ je o autoimunoj bolest koja čini štitnjaču preaktivnom i može uzrokovati probleme s vidom, ubrzani rad srca, pojačano znojenje, anksioznost i oštećenja na koži.

8. Pretjerani odlazak u solarij

'Osobe koje se previše izlažu umjetnom sunčanju, najvjerojatnije imaju mentalnih problema', kaže doktorica Day. Mlade osobe koje su depresivne sklone su problem 'rješavati' pretjeranom preplanulošću i izlaganju opasnim količinama ultraljubičastog svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Podočnjaci

Mogu ukazivati na umor, ali i na alergiju. Premda genetika igra veliku ulogu kada su u pitanju podočnjaci, ti tamni krugovi mogu biti znak dehidracije, neispavanosti, mamurluka ili problema s alergijama.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo