Što bi bilo dobro znati o vlastitom metabolizmu

shimmer fallback

Starenje utječe na rad metabolizma no to što se godinama debljate ipak ne možete svaliti na tijek vremena. Zašto dijete debljaju, a mišići troše kalorije?

29.3.2010.
11:01
Play logo

Metabolizam se ne usporava na vaš 30. rođendan - niti je iznimno brži dok ste u 20-ima. Ako se debljate to je vjerojatnije zato jer činite previše stvari zbog kojih se metabolizam usporava, a premalo onih koje ga potiču. Pogledajte na što treba pripaziti.

Usporava metabolizam:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedenje. Što se manje krećete to je tijelu potrebno manje kalorija. Ovo rezultira privremenim usporavanjem metabolizma.

Dijete. Smanjivanje unosa kalorija šok je za organizam - tijelo se priprema za najgore, usporava metabolizam i pazi na potrošnju masnog tkiva. Prevarite prirodne mehanizme smanjivanjem kalorija za samo 250 do 300 kalorija na dan. Tijelo će trošiti masne naslage bez straha da više nikad nećete jesti.

Starenje. Metabolizam se usporava 1 posto svakog desetljeća, kaže dr. Susan B. Roberts s Energy Metabolism Laboratory na Sveučilištu Tufts u Bostonu. Prestanite se dakle zavaravati - da bi održali istu kilažu trebate jesti tek 10 manje kalorija na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez utjecaja na metabolizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kofein. Kofein ubrzava rad srca što bi moglo pomoći u sagorijevanju kalorija. Međutim utjecaj je na koncu toliko neznatan da se ne može govoriti o poticanju metabolizma.

Potiče metabolizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proteini. Proteini pomažu u izgradnji mišića, a što imate više mišića to vam je brži metabolizam. Cilj je uzimati 20 do 25 posto kalorija iz proteina.

Jesti manje ali češće. Unos hrane odmah potiče rad metabolizma jer ste ga uposlili ( treba sagorijevati kalorije ). Dakle jedete li četiri ili pet mala obroka na dan bolje je za metabolizam nego manje većih obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardio vježbe. Vježbe koje ubrzavaju rad srca potiču metabolizam. Sagorijevate više kalorija u satima koji slijede nakon tjelovježbe - čak i dok se odmarate. U stvari redovita tjelovježba može poništiti negativni utjecaj dijete na metabolizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trening snage. Trening snage izgrađuje mišiće, a ovo sagorijeva kalorije i kasnije dok sjedite. Za svakih 450 g mišića koje dobijete dnevno ćete sagorijevati oko 50 dodatnih kalorija. Ovu količinu mišića možete dobiti već za mjesec dana ako dva do tri puta tjedno vježbate s utezima.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo