Stiže pilula koja produžava život do 150 godina

shimmer fallback

Materija iz crnog vina obezbediće nam dug život bez bolesti

12.3.2013.
18:57

U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vek i spreči razvoj opasnih bolesti.

Naučnici jednog farmaceutskog giganta već duže vreme sprovode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lek.

Otkrili su da sintetičke verzije rezveratrola, osim prevencije raznih bolesti, deluju i na usporavanje procesa starenja ćelije zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog "SIRT1".

Sintetski čudotvorni lek navodno ima i do 100 puta jači efekat na zdravlje nego čaša vina, a upravo se sprovode njegova testiranja na ljudima. Protein ciljano deluje na jedinstveni enzim sa efektom protiv starenja, čime se kasnije može sprečiti razvoj malignih oboljenja, Alchajmera i dijabetesa tipa 2.

- Lek koji sadrži rezveratrol iz vina ne samo da bi lečio jednu bolest, nego bi mogao i da spreči nastanak njih dvadesetak, a samim tim će i usporiti starenje – rekao je profesor genetike s Univerziteta Harvard, Dejvid Sinkler.

On dodaje da bi stvaranje takvog leka bilo revolucija u industriji farmacije, a služio bi i za lečenje masne jetre, katarakte, osteoporoze, propadanja mišića, poremećaja spavanja, kao i upalnih bolesti poput psorijaze, kolitisa i artritisa.

- Uz rezveratrol pilulu ljudi bi mogli da žive i do 150 godina, ali da bismo došli do toga, potrebno nam je još istraživanja – ističe Sinkler.

Rezveratrol je inače polifenol koji štiti grožđe od buđi, a deluje kao jak antioksidant i sprečava skupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova, usporava zgrušavanje krvi i blagotvoran je kod crevnih bolesti i dijabetesa, prenosi britanski Telegraph.

Iako njegovo delovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali