ŠTETA, BAŠ JE DOBRO ZVUČAO: / Razbijen još jedan mit – ne, nećete smršavjeti od seksa

Image

Obiteljske liječnice Tammy Chang i Angie Wang pišu za CNN da ovakva vjerovanja, ne samo da obeshrabruju ljude, nego i šire dezinformacije koje vas mogu spriječiti u postizanju željene težine.

23.10.2016.
8:10
Play logo

Još se 2013. godine New England Journal of Medicine pozabavio najčešćim mitovima o pretilosti iz popularnih medija i stručne literature.

Autori su definirali mitove kao općteprihvaćena vjerovanja, koja nisu znanstveno podržana. Sprečavaju li nas ovi mitovi da se možda efikasnije borimo protiv pretilosti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Mit 1: Male promjene u prehrani ili vježbanju vode velikim, dugoročnim promjenama u težini

Ova tvrdnja nije točna. U gubitku neželjenih kilograma, dva plus dva daje samo tri, umjesto četiri.To ne znači da mali, zdravi izbori koje pravite nisu važni. To znači da te male promjene jednostavno nisu dovoljne za postizanje željene težine.

Neće se ništa pomijeniti ukoliko se odreknete jednog zalogaja, nego će promjene u preharni i vježbanju morati biti veće.

Mit 2: Postavljanje velikih, nedostižnih ciljeva kad pokušavate izgubiti na težini samo vodi frustraciji

Tammy i Angie, koje se prvenstveno bave pomaganjem pacijentima s pertilošću, uvek potiču pacijente da postavljaju sebi željene ciljeve, ma koliko oni zvučali nestvarno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ne postoji dokaz da postavljanje nedostižnih ciljeva u uspostavljanju željene težine vodi frustraciji. Ako ništa, može samo vodi prema boljim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Mit 3: Brzo mršavljenje ne vodi vitkoj figuri kao postupno gubljenje kilograma

Studije su zaista pokazale da je gubitak velikog broja kilograma na početku (ako ste super motivirani) povezano s manjom težinom na duge staze.

Samo još uvijek nije dokazano da je “sporo i strpljivo” bolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Mit 4: Jedan seksualni odnos sagorijeva isto kalorija kao i šetnja od 2 kilometara

Prosječni seksualni odnos (6 minuta) kod prosječnog muškarca u 30-ima sagori samo 20 kalorija. To je samo 14 kalorija više od onih koje izgubimo sjedeći i gledajući TV.

Dakle, ako ste vjerovali da dobar seks može zamijeniti dnevnu rutinu vježbanja, razmisltie još jednom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Nitko ne sluša savjete liječnika

Doktorice Chang i Wang provele su malo istraživanje na svojim pacijentima, kako bi utvrdile koliko njih vjeruje u ove mitove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Od 300 pacijenata, prosječno straih 37 godina, većina je vjerovala i pridržavala se navedenih mitova, neovisno o njihovim godinama, obrazovanju i spolu.

One navode da ljudi općenito ne slušaju savjete liječnika kada je riječ o gubitku težine, nego više vjeruju onome što pročitaju na internetu ili onome što im kažu prijatelji i obitelj, što često dovodi do neuspješnih željenih rezultata.

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo