važno je znati / Špinat je opasan za zdravlje, ako ga ne pripremimo pravilno

Image
Foto: Thinkstock

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom, no precijenjen je po pitanju željeza

8.8.2017.
9:15
Thinkstock
VOYO logo

Kada su posrijedi zdrave namirnice, špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih, no treba voditi računa o tomu da se njegovim podgrijavanjem oslobađaju neke štetne tvari, podsjećaju njemački znanstvenici. 

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata, koje resorbira iz zemlje preko korijena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada špinat odstoji, a osobito ako je posrijedi termički obrađena naminica. količina nitrata se povećava, a oni se u kuhanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima i tvore visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima", objasnila je nutricionistkinja i znanstvenica Dagmar von Cramm. 

"Ukoliko samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne morate brinuti", kazala je von Cramm, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti do gušenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostaci kuhanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi. Odmah ih treba spremiti u hladnjak. Neposredno prije konzumiranja samo ih nakratko podgrijte", rekla je. Zapravo je najbolje pripremiti samo onoliko špinata koliko se može pojesti za jedan obrok.

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo povrće dugo se smatralo najboljim izvorom minerala željeza, što je netočno jer ga ondje i nema u velikim količinama. Usto, ta vrsta željeza, a još je nazivamo neheminskim željezom (za razliku od heminskog kojega ima u hemoglobinu), oblik je koji se slabo i sporo upija u crijevima. Dakle, ne bismo trebali očekivati veću korist u liječenju anemija. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo