Saponini, spojevi iz kožice grožđa, koji tijekom fermentacije zaostaju u vinu, zaslužni su za smanjenu apsorpciju kolesterola u krvi. Kako su topljiviji u alkoholu, tako je njihova bioraspoloživost veća u vinu nego u samom grožđu.
Crno vino poznato je kao dio 'francuskog paradoksa', koji pokazuje da Francuzi, iako jedu isto ili više zasićenih masnoća, imaju manji rizik od infarkta od Amerikanaca.
Vino sadrži visoku koncentraciju resveratrola, polifenola koji sprječava zgrušavanje trombocita, štiti LDL kolesterol od oksidacije (jedan od primarnih procesa u razvoju ateroskleroze) te pogoduje smanjenju krvnog tlaka.
Iako je u vinu viša koncentracija resveratrola nego u grožđu i soku od grožđa, grožđe sadrži i druge fitonutrijente, koji djeluju pozitivno na zdravlje. Unatoč zdravstvenim blagodatima, vino u velikim količinama može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija, stoga se ne preporuča piti ga često i u velikim količinama.
Stoga, ukoliko želite zaštiti srce bezalkoholnom varijantom, pijte više od jedne čaše soka od grožđa na dan te birajte svježe grožđe, ono će pružiti dobar dio zdravstvenih blagodati karakterističnih za crno vino!
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com