Play ponuda

SMRTONOSNA BOLEST: / Opet se pojavila iako su je iskorijenili prije 28 godina

Image
Foto: Thinkstock
10.6.2015.
12:59
Thinkstock
Play ponuda

Dječak u gradiću Olot, u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji, prije dva tjedna je osjetio slabost uz povišenu temperaturu i grlobolju, a ubrzo mu je ustanovljena bakterijska bolest od koje stradavaju srce i bubrezi, posljednji put zabilježena u Španjolskoj 1987.

Dijagnoza je zdravstvenu službu uhvatila nespremnu budući da u zemlji nema anti-toksina neophodnih za liječenje bolesti. Prve doze poslane su iz Rusije, gotovo jedine europske države gdje je difterija aktualna.

Kako se prenosi?

Infekcija se prenosi dišnim kapljicama zrakom i direktnim kontaktom te u 10 do 15 posto slučajeva dovodi do smrti. Kašljanje, kihanje i dodirivanje zaraženih predmeta također šire infekciju.

Liječnici u Kataloniji otkrili su simptome i kod još osmorice učenika, no brzim cijepljenjem bolest je kod njih spriječena. Oboljeli dječak, pak, nije bio cijepljen te se sada nalazi u bolnici u stabilnom, no teškom stanju budući da mu pluća, srce i bubrezi funkcioniraju zahvaljujući bolničkim aparatima, izvijestili su iz bolnice Vall d'Hebron u Barceloni gdje je šestogodišnjak zaprimljen.

U posljednjih tjedan dana u toj je regiji skočio broj preventivnih cijepljenja djece i odraslih za 23 posto. Oko 3 posto djece još uvijek nije cijepljeno, procjena je ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Alfonso Alonso istaknuo je da je "ne cijepiti se neodgovorno ponašanje".

Izbijanje bolesti pokrenulo je lavinu reakcija zagovornika preventivnog cijepljenja.

"Zahvaljujući sustavnom cijepljenju oko 95 posto djece u Španjolskoj, u posljednjih 30 godina nije bilo niti jednog slučaja difterije", priopćila je Španjolska udruga za pedijatriju.

Roditelji se osjećaju krivima

Tajnik u javnoj zdravstvenoj službi pokrajine Katalonije, Antoni Mateu, rekao je kako oboljeli dječak nije bio cijepljen jer su tako htjeli njegovi roditelji. Oni, prema njegovim riječima, smatraju da su ih grupe protiv cijepljenja prevarile.

"Obitelj je uništena i tvrdi da nije bila dobro informirana. Roditelji se osjećaju duboko krivima i sada im nastojimo ukloniti osjećaj krivnje", izjavio je. Naglasio je da roditeljima neće naplatiti liječnički tretman i supstancu dobivenu iz Rusije. "Ovdje su dvije žrtve – dijete i roditelji", istaknuo je.

Zdravstvena služba istražuje kako se dječak zarazio no napominje da će to biti teško otkriti posebno ukoliko osoba koja mu je prenijela bakteriju nema simptome bolesti. Pod promatranjem su osobe s kojima je šestogodišnjak bio u kontaktu, a liječnici tvrde da je zaraza zaustavljena.

Play ponuda
Play ponuda