Smrt možete nanjušiti i to doslovno!

Kaže se da bismo trebali vjerovati našoj intuiciji, no možda bismo se prije trebali pouzdati u nos.

3.10.2014.
17:31

Novo istraživanje kaže da osjet mirisa, ili njegov nedostatak, može biti dobar pokazatelj hoćete li živjeti sljedećih pet godina. Znanstvenci sa Sveučilišta u Chicagu ispitivali su 3.000 muškaraca i žena, dobi između kasnih 50-ih do srednjih 90-ih godina, kako bi vidjeli koliko im je dobro razvijen njuh, te su ih kontaktirali pet godina poslije da vide koliko ih još živo.

Ispitanici su dobili setove od četiri mirisa i zamoljeni su da nanjuše poznate svakodnevne mirise, koji su uključivali mentu, naranču, ružu, kožu i ribu. Nakon što su ponovno kontaktirani pet godina poslije, otkriveno je da je jedan od osam ispitanika preminuo u međuvremenu, a predskazivač smrti je bio: njuh.

Naime gotovo 40% ljudi koji nisu mogli dobro nanjušiti mirise su umrli, dok je među onima koji su imali osrednje razvijen njuh umrlo njih 19%. Od onih koji su pak imali savršeno zdrav njuh, umrlo je svega 10%. Kad se naknadno proučilo druge potencijalne čimbenike smrtnosti, kao što su socioekonomski status i općenito zdravlje, pokazalo se da je grupa koja je izgubila osjet mirisa bila i najugroženija.

"Smatramo da je gubitak osjeta mirisa upozoravajući signal. On ne uzrokuje smrt, ali je doosioc loših vijesti, te kao da upozorava da je netko već učinio nešto loše i da će to doći na naplatu. Naša bi se istraživanja mogla pokazati bitnima za klinička ispitivanja, kao brz i jeftin način kako identificirati najugroženije pacijente", izjavio je autor istraživanja Jayant M. Pinto.

Iako djeluje kao neuobičajena zdravstvena metoda testiranja, ne bi bila prva dijagnostička metoda, jer se, primjerice, 2013. godine u jednom istraživanju pokazalo da mirisanje maslaca od kikirikija, koristeći jednu po jednu nosnicu, može ukazivati na moguće oboljenje od Alzheimerove bolesti. A i ranije ove godine znanstvenici su testirali uređaj koji bi mogao detektirati rak pluća, nakon što samo pomiriše čovjekov dah.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali