Prehrana bogata češnjakom, lukom i porilukom može smanjiti šanse da smanjite rizik od najraširenijeg oblika artritisa.
arti-201003220024006Znanstvenici s King’s College London i University of East Anglia proučavali su moguću vezu između prehrane i bolne bolesti zglobova.
Proučavajući 1.000 blizankinja ustanovili su da žene koje jedu puno povrća iz obitelji allium imaju manje osteoartritisa.
Osteoartritis ili degenerativni artritis je degenerativna bolest zglobova tj. artroza. Karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice.U članku objavljenom u žurnalu BMC Musculoskeletal Disorders pokazali su ogroman potencijal koji sastojci češnjaka imaju u razvoju novih tretmana.
Na osteoartritis otpada 50 posto slučajeva artritisa kod odraslih, a žene se češće razbole nego muškarci.
Uzrokuje bol i invalidnost uništavajući kukove, koljena i kralježnicu kod sredovječnih i starijih osoba. Trenutno nije poznat učinkoviti lijek, izuzev tableta protiv bolova i operativne zamjene kuka.
Dr. Frances Williams, voditelj istraživanja, kaže: "Iako još ne znamo bi li veći unos češnjaka povećao povišenu razinu korisnih sastojaka iz ove biljke u zglobovima, ovo otkriće nam ipak ukazuje na moguće liječenje."
Vezani članci:
arti-200910230389006 arti-201001130061006 arti-201003220024006