Umjetni šećeri /

Slatki napitci gori su od slatke hrane: imaju štetni učinak na razinu šećera u krvi

Image

Zbog umjetno zaslađenih pića ljudi imaju veći rizik od razvoja šećerne bolesti tipa 2 od ostale zašećerne hrane, upozorava nova studija

26.11.2018.
11:09
VOYO logo

Proizvodi s dodanom fruktozom u našu prehranu uveli su višak "siromašno hranjive energije", otkrili su znanstvenici - nanoseći štetni učinak na razinu šećera u krvi.

Image

Imate problema sa šećerom u krvi? Evo koje voće je najbolje jesti

Image

Imate problema sa šećerom u krvi? Evo koje voće je najbolje jesti

Kanadski tim istraživača nije našao rizik povezan s hranom i pićima koja imaju prirodnu fruktozu - poput voća, povrća, prirodnih voćnih sokova i meda. Međutim, slatki napitci rade nešto drugačije: napravljeni su od sastojaka koji "povećavaju" fruktozu i povećavaju razinu šećera u krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije je bilo nejasno je li izbjegavanje hrane, u kojoj se nalaze prirodni šećeri, može biti korisno. Trenutne preporuke su samo smanjiti unos hrane poput bezalkoholnih pića, žitarica za doručak, pekarskih proizvoda, slatkiša i slastica gdje se dodaju umjetni šećeri. Istraživači iz St. Michael bolnice i Toronto University u Kanadi prikupili su rezultate od 155 studija koje su istraživale kako različita hrana koja sadrži šećer fruktozu utječe na razinu glukoze u krvi kod osoba sa i bez dijabetesa.

Tim je utvrdio da većina namirnica koje sadrže šećer fruktozu nemaju štetan učinak na razinu glukoze u krvi, sve dok ne "pružaju" višak kalorija. Voće i voćni sokovi mogu čak imati povoljan učinak na glukozu u krvi i kontrolu inzulina - naročito kod osoba s dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, izgleda da namirnice koje daju "praznu energiju", posebno zaslađena gazirana pića i voćni sokovi, imaju najviše štetnih utjecaja na zdravlje. Istraživači objašnjavaju da veći sadržaj vlakana u voću može pomoći objasniti poboljšanja razine glukoze u krvi jer usporava oslobađanje šećera.

Autor studije dr. John Sievenpiper izjavio je: 'Ovi nalazi mogu mogu pomoći u davanju preporuka o važnim izvorima fruktoze u hrani u prevenciji i liječenju dijabetesa. Ali razina dokaza je mala i potrebna je veća i kvalitetnija studija."

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo