Različite vrste graha sadrže različite razine hranjivih tvari, ali generalno, grah je izuzetno bogat vlaknima, pa samo jedna šalica kuhanog graha zadovolji našu dnevnu potrebu.
Obojene vrste graha su posebno bogate antioksidansima. Grah je također bogat i izoflavonima, spojevima koji su slični strukturi estrogena koji proizvodi organizam. Kada se antioksidansi kombiniraju s izoflavonima, oni čine moćan spoj koji sprečava nekoliko vrsta tumora, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava kosti i zdravlje prostate, a također je poznato i da olakšavaju simptome menopauze.
Osim toga, grah sadrži proteine, složene ugljikohidrate, važne vitamine i minerale, kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezij. Proteini u grahu pomažu mišićima u našem tijelu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije.
Crni grah privlači posebnu pažnju stručnjaka. Nedavna istraživanja su pokazala kako crni grah nudi posebnu podršku zdravlju probavnog sustava, a posebno debelog crijeva. Druga istraživanja vezana za ovu vrstu graha su pokazala da namakanje u vodi prije kuhanja smanjuje nadutost za čak 30 posto.
Crni grah je prepun hranjivih tvari, kao što su molibden, skup kemikalija neophodan za normalno zdravlje, piše radiosarajevo.ba.
Bogat je vitaminom B9, vlakanima, triptofanom (esencijalna aminokiselina u ljudskoj prehrani), manganom, proteinima, magnezijem, vitaminom B1, fosforom i željezom.