Pazite na namirnice / Sigurnost hrane: kako postupati s mesom i kako ga pravilno skladištiti

Image
Foto: Thinkstock

Zdrava kuhinja nisu samo zdrave namirnice već ovisi i o vašem znanju o sigurnom načinu kuhanja i skladištenja hrane

12.4.2018.
9:10
Thinkstock
VOYO logo

Kad kupujete meso, uvijek pazite da ne kupite meso kojem istekao rok trajanja. I kupujte meso na kraju, nakon što ste stavili u kolica sve ostale namirnice, kako biste smanjili vrijeme koje će meso provesti van frižidera.

  • izbjegavajte govedinu ili svinjetinu koja je tamnosmeđe boje ili je izgubila boju
  • izbjegavajte perad koja izgleda blijedo, ima jak miris ili izgleda žilavo ili sluzavo
  • izbjegavajte bilo kakvu ribu koja je izblijedjela, ima mekano ili tanko meso i ima snažan miris ili miris poput amonijaka
  • izbjegavajte bilo koje meso koje je u oštećenim ili razbijenim pakiranjima jer je vjerojatno bilo izloženo zraku i štetnim bakterijama

Kako postupati s mesom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad pripremate meso, ribu ili perad, redovno perite ruke. Bakterije se brzo mogu proširiti s ruku na meso. Uvijek operite ruke sapunom i vodom bar 20 sekundi prije i nakon rukovanja s mesom, bez obzira je li sirovo ili kuhano.

Baš zato jer se bakterije brzo šire, pripremajte meso na površini koja je odvojena od ostalih površina ili pribora za kuhanje. Držite povrće i ostale namirnice dalje od mesa, osobito ako ih nećet pripremati u istoj posudi, tavi ili loncu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pokušajte i koristiti odvojene daske za rezanje, operite odmah svo posuđe ako ćete ga koristiti kod posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pohranjivanje mesa

Neobrađeno, sirovo meso općenito traje oko tri dana u hladnjaku. Ako ga namjeravate duže držati bez pripremanja, zamrzavanje je vaš najbolji izbor. Meso hermetički zatvorite prije zamrzavanja. Zatim se obično može držati u zamrzivaču barem nekoliko mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno smrzavanje i vrijeme hlađenja također ovise o temperaturi spremanja. Držite zamrzivač što bliže do -17,8 ° C. To pomaže zadržati hranjive tvari i zadržati hranu svježom. Držite hladnjak na oko 1.1 ° C, kako biste učinkovito produžili rok trajanja hrane.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo