Dok imate gljivičnu infekciju, jedva čekate da vam svrbež i iscjedak prođu pa pažljivo slijedite upute kako koristiti vaginalete, kremu ili tablete. Ipak, možda nesvjesno činite nešto što uzrokuje da infekcija dulje traje.
Liječnica Leah Millheiser, sa sveučilišta Stanford, kaže kako bi ovih šest stvari trebalo izbjegavati da se infekcija ne pogorša i ne bude dugotrajna.
Nošenje uskih traperica
Uske traperice uvijek su moderne, ali ipak zaboravite na modu zbog zdravlja. Kada imaju gljivičnu infekciju, kod mnogih je žena tkivo vulve iziritirano pa nošenje uskih hlača pojačava iritaciju. Uski jeans ne dopušta zraku da cirkulira, time se povisuju genitalna temperatura i vlaga što pogoduje napredovanju infekcije. Nosite udobne, široke hlače barem nekoliko dana dok ne ozdravite.
Seks
Bolje je pričekati sa seksualnim odnosima dok infekcija ne prođe. Riskirate jaču iritaciju vaginalnog područja. Drugi razlog je da gljivice možete prenijeti partneru. Ako baš ne možete pričekati, barem koristite kondom.
Tuširanje
Vagina se sama čisti. Kod tuširanja nije dobro mijenjati delikatnu ravnotežu gljivica i bakterija u vagini. To može izazvati pogodnu klimu za razvoj gljivica ili pogoršati postojeću infekciju.
Pogrešno donje rublje
Gljivice rastu u toploj i vlažnoj okolini. Nošenjem donjeg rublja koje ne omogućuje cirkulaciju zraka, povećava se rizik infekcije. Ne nosite sintetiku nego pamuk i promijenite gaćice kada se oznojite i smočite. Isto tako, poslije plivanja zamijenite mokar kostim.
Konzumacija šećera
Iako su potrebna daljnja istraživanja, neke studije sugeriraju da nas običan šećer čini podložnijima gljivičnim infekcijama i pogoršava simptome postojeće infekcije. Ako često imate gljivične infekcije, vrijedi pokušati ne jesti šećer dok ne vidite ima li kakve razlike.
Mnogo ugljikohidrata
Studija objavljena u PLOS One sugerira da ljudi koji jedu mnogo složenih šećera lakše dobivaju gljivične infekcije. Bijeli kruh i tijesto pretvaraju se u tijelu u šećer. Osim toga, alkohol, kruh i određeni sirevi sadrže gljivice.
Potrebna je još istražiti veze između konzumacije takve hrane i gljivičnih infekcija, ali dok imate infekciju izbjegavajte hranu koja zbog procesa fermentacije koristi gljivice.