Savršen obrok za dug i zdrav život

Koja vrsta prehrane čuva zdravlje? Proučavajući gene, norveški liječnici dobili su sljedeći odgovor: jedite trećinu proteina, trećinu masti i trećinu ugljikohidrata.

29.9.2011.
10:17
VOYO logo

Skupina norveških znanstvenika provela je istraživanje na ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom, koje su hranili različitim kombinacijama namirnica, a pritom je bilježeno kako to utječe na gensku ekspresiju. Pokazalo se da prehrana koja sadrži 65% ugljikohidrata uzrokuje pretjeranu aktivnost nekih gena, prvenstveno onih povezanih s raznim upalnim procesima, razvojem kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma, demencijom, šećernom bolesti tipa 2, odnosno glavnim bolestima današnjice povezanima s lošim načinom života.

Dokazan je i pozitivan učinak većeg broja manjih dnevnih obroka, zatim važnost konzumiranja doručka, ali i večere, te optimalnog omjera pojedinih visokovrijednih nutrijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučite li se na promjene u prehrani i načinu života budite uporni. Smanjite unos krumpira i zamijenite ga brokulom, uključite proteine i masti u svaki obrok, ispecite vlastiti hrskavi kruh od cjelovitih žitarica, izbacite bijelu rižu i tjesteninu, jedite ribu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama.

Najvažnija je raznolikost i umjerenost kako biste uravnotežili odgovor naših gena o kojem i ovisi hoćemo li biti zdravi ili bolesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Vezani članci:

arti-201107120303006 arti-201109140537006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo