Skupina norveških znanstvenika provela je istraživanje na ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom, koje su hranili različitim kombinacijama namirnica, a pritom je bilježeno kako to utječe na gensku ekspresiju. Pokazalo se da prehrana koja sadrži 65% ugljikohidrata uzrokuje pretjeranu aktivnost nekih gena, prvenstveno onih povezanih s raznim upalnim procesima, razvojem kardiovaskularnih bolesti, nekih karcinoma, demencijom, šećernom bolesti tipa 2, odnosno glavnim bolestima današnjice povezanima s lošim načinom života.
Dokazan je i pozitivan učinak većeg broja manjih dnevnih obroka, zatim važnost konzumiranja doručka, ali i večere, te optimalnog omjera pojedinih visokovrijednih nutrijenata.
Odlučite li se na promjene u prehrani i načinu života budite uporni. Smanjite unos krumpira i zamijenite ga brokulom, uključite proteine i masti u svaki obrok, ispecite vlastiti hrskavi kruh od cjelovitih žitarica, izbacite bijelu rižu i tjesteninu, jedite ribu bogatu polinezasićenim masnim kiselinama.
Najvažnija je raznolikost i umjerenost kako biste uravnotežili odgovor naših gena o kojem i ovisi hoćemo li biti zdravi ili bolesni.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201107120303006 arti-201109140537006