izbacite ugljikohidrate / Savjet zdravstvenog gurua: jedite masno, nemojte džogirati i nikad ne jedite voće

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Konzumiranje ispod 50 grama ugljikohidrata dnevno vas dovodi u stanje ketoze, prirodnog stanja organizma u kojem tijelo kao gorivo troši masnoću

31.5.2016.
11:47
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Zaboravite salate, ono što vam treba za mršavljenje su slanina, masni sirevi i jaja. Jedan zdravstveni guru otkriva deset iznenađujućih načina na koje možete smršavjeti, a nemaju nikakve veze sa onim što ste dosad čuli.

Grant Petersen, autor knjige "Eat Bacon, Don't Jog" slijedi principe ketogene dijete i savjetuje da iz prehrane izbacite ugljikohidrate, budući da se upravo u tome krije tajna mršavljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mršavljenju veliku ulogu igra hormon inzulin. Kad osoba jede ugljikohidrate, oni se razbijaju u glukozu u krvi. Gušterača počinje da luči inzulin kako bi glukozu "pokupila" iz krvi u ćelije, tako da se može koristiti kao energija. 

Međutim, inzulin uzrokuje da se kalorije talože kao tjelesna masnoća, čime se onemogućuje korištenje vlastitih tjelesnih masnoća kao goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzumiranje ispod 50 grama ugljikohidrata dnevno vas dovodi u stanje ketoze, prirodnog stanja organizma u kojem tijelo kao gorivo troši masnoću.

Ketogena se dijeta zasniva na konzumiranju proteina i masnoća, te izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane (brašno, peciva, tjestenina, slatkiši...). Jelovnik se zasniva na mesu, ribi, jajima, masnim sirevima, a jede se i zeleno povrće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jede se dosta masnoća: maslac, kokosovo ulje, maslinovo ulje. Iz prehrane se također izbacuje voće, koje je puno šećera i ugljikohidrata,te se jede zeleno lisnato povrće.

"U tijeku dijete se vrlo efektno može provoditi i povremeni post, čiji je cilj čišćenje crijeva, detoks organizma i omogućavanje organizmu da se odvikne od čestog grickanja i stalnih obroka i smanji želju za slatkim", savjetuje Peterson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo