U časopisu Journal Molecular Nutrition & Food Research objavljene su nove činjenice o korisnim učincima preljeva za salate. Provedeno je istraživanje na 29 ispitanika s ciljem utvrđivanja koje vrste različitih preljeva i u kojoj količini, povećavaju razine karotenoida u krvi.
Uspoređivana su 3 različita preljeva: • Preljev s maslacem (zasićene masnoće) • preljev s uljem od kanole (mononezasićene masnoće) • preljev s uljem kukuruza (polinezasićene masnoće)
Svaka salata servirana je s 3, 8 ili 20 grama masnoće iz preljeva.
Otkriveno je sljedeće: • preljev bogat mononezasićenim mastima 'zahtijevao' je najmanju količinu masti (3 grama) kako bi se najviše karotenoida iz povrća apsorbiralo. • kod ostala dva preljeva, da bi se postigao isti učinak, potrebne su bile veće količine masti.
Ukoliko jedete salatu s preljevom bez masnoća, unijet ćete znatno manje kalorija, ali nažalost nećete iskoristiti sve benefite povrća koje jedete.
Ovo istraživanje ističe preljev s mononezasićenim mastima (ulje kanole ili maslinovo ulje) kao dobar izbor za osobe koje preferiraju hranu s niskim udjelom masnoća, a da istovremeno žele iskoristiti i najbolje iz svježeg povrća.
http://www.vitamini.hr/