SAD JE JOŠ I ZDRAVIJE: / Znanstvenici proizveli probiotičko pivo, uskoro bi moglo biti i u prodaji

Image

Za one kojima je možda trebala još neka izlika da popiju pivo, tim znanstvenika uspjeli su proizvesti alkoholno piće koje sadrži i probiotike.

3.7.2017.
7:42
Thinkstock

Tvrde kako bi ovakvo pivo moglo pomoći u poboljšavaju zdravlja crijeva, kao i imuniteta, iako ovo drugo još nije u potpunosti znanstveno potvrđeno, piše IFLScience.

Postoji puno probiotika na mliječnoj bazi, no ne i piva, uglavnom zato što isto sadrži hmeljnu kiselinu koja ograničuje rast i preživljavanje potencijalnih probiotika. To je navelo znanstvenike sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) da probaju uspjeti napravati upravo tako nešto.

Uspjeli su razviti gorko pivo u kojem može preživjeti soj probiotika Lactobacillus paracasei L26. Ovi konkretni probiotici već se nalaze u ljudskim crijevima.

"Za ovo smo pivo koristili bakteriju laktozne kiseline kao probiotični mikroorganizam", izjavio je Chan Mei Zhi Alcine, znanstvenik koji je sudjelovao u kreiranju piva.

"Ona koristi šećere prisutne u mladom, nehmeljivom pivu kako kako bi proizvela laktoznu kiselinu kiselog okusa. Rezultat je pivo oštrog i oporog okusa. Krajnji proizvod ima 3.5% alkohola."

shimmer fallback
shimmer fallback

Šest neočekivanih izvora probiotika

Mišljenja o tome bismo li trebali uzimati probiotike dosta su podijeljena. Neki ih doktori preporučuju ako uzimate velike doze antibiotika, kako bi zaštitili crijevnu floru i spriječili proljeve. Mogu uz to spriječiti razvoj infekcije Clostridium difficile, te bi mogli pomoći u tretmanu iritabilnih crijeva kao i još nekih bolesti.

Dok probiotici možda i jesu korisni osobama s određenim zdravstvenim problemima, dokazi su manje jasni kada su u pitanju zdrave osobe. Znanstvenici tvrde kako bi novo pivo moglo pomoći u "jačanju imuniteta", ali to je nedokazana tvrdnja. Naime, Europska je komisija za sigurnost hrane još je 2011. zaključila kako te tvrdnje nije potvrdila znanost, te je čak i zabranila korištenje takvih tvrdnji u reklamiranju.

U svakome slučaju, s obzirom na novi porast popularnosti kraft piva, sigurno je da će postojati i tržište za probiotičko pivo. Znanstvenici su već patentirali svoje otkriće kako bi spriječili neovlaštena kopiranja recepta, i nadaju se da će uspjeti i komercijalno proizvoditi ovo pivo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno