Tvrde kako bi ovakvo pivo moglo pomoći u poboljšavaju zdravlja crijeva, kao i imuniteta, iako ovo drugo još nije u potpunosti znanstveno potvrđeno, piše IFLScience.
Postoji puno probiotika na mliječnoj bazi, no ne i piva, uglavnom zato što isto sadrži hmeljnu kiselinu koja ograničuje rast i preživljavanje potencijalnih probiotika. To je navelo znanstvenike sa Nacionalnog sveučilišta u Singapuru (NUS) da probaju uspjeti napravati upravo tako nešto.
Uspjeli su razviti gorko pivo u kojem može preživjeti soj probiotika Lactobacillus paracasei L26. Ovi konkretni probiotici već se nalaze u ljudskim crijevima.
"Za ovo smo pivo koristili bakteriju laktozne kiseline kao probiotični mikroorganizam", izjavio je Chan Mei Zhi Alcine, znanstvenik koji je sudjelovao u kreiranju piva.
"Ona koristi šećere prisutne u mladom, nehmeljivom pivu kako kako bi proizvela laktoznu kiselinu kiselog okusa. Rezultat je pivo oštrog i oporog okusa. Krajnji proizvod ima 3.5% alkohola."
Šest neočekivanih izvora probiotika
Mišljenja o tome bismo li trebali uzimati probiotike dosta su podijeljena. Neki ih doktori preporučuju ako uzimate velike doze antibiotika, kako bi zaštitili crijevnu floru i spriječili proljeve. Mogu uz to spriječiti razvoj infekcije Clostridium difficile, te bi mogli pomoći u tretmanu iritabilnih crijeva kao i još nekih bolesti.
Dok probiotici možda i jesu korisni osobama s određenim zdravstvenim problemima, dokazi su manje jasni kada su u pitanju zdrave osobe. Znanstvenici tvrde kako bi novo pivo moglo pomoći u "jačanju imuniteta", ali to je nedokazana tvrdnja. Naime, Europska je komisija za sigurnost hrane još je 2011. zaključila kako te tvrdnje nije potvrdila znanost, te je čak i zabranila korištenje takvih tvrdnji u reklamiranju.
U svakome slučaju, s obzirom na novi porast popularnosti kraft piva, sigurno je da će postojati i tržište za probiotičko pivo. Znanstvenici su već patentirali svoje otkriće kako bi spriječili neovlaštena kopiranja recepta, i nadaju se da će uspjeti i komercijalno proizvoditi ovo pivo.